Haapsalu Linnagalerii

Avatud kuni 29.07.

Trikolooritoonidega hirmutava pealkirja „KOLM/värvi/põlvkonda/Eestit“ alla varjunud tekstiilikunstnike aastanäitus on hea tava kohaselt kõrge kvaliteediga. Meisterlikest gobeläänidest (hingestatuim Aet Ollisaare sinetav ja punase majatäpiga vaip) enam paeluvad kontseptuaalsema ja vaprama lahendusega teosed, mida on väljas üsna mitu.

1970. aastate poppi meenutab Eva Mustoneni töö, siiski on esimese assotsiatsiooni asemel narkorännakute lopsaka taimestiku asemel kollast seinavaipa „Veider tüdruk/ Tomboy girl L.O.L“ ehtimas ilmselt lontis kürvad-rinnad, püüdes huumoriga ületada sugudevahelisi piire. Tekib tore kooslus Ehalill Halliste kärtsrohelise ribalise vaibaga, mis näikse olevat naasnud nooruspõlvest tuttavatele radadele.

Heleri Alexandra Sits „Pühendumine“
Mõned autorid on vabariiklike sümbolite teemat võtnud surmtõsiselt. Heli Kelt aga on teinud silmkudumina rahvarõivaseelikute moodi justkui rahvusliku ilmaketta. Nagu kogu juubeldamine, kombib vaataja taluvuspiire ka Heleri Alexandra Sitsi käsituft-vaip „Pühendumine“, kus lendavad suitsupääsukesed. Sellele vastandub Krista Leesi irooniline kontseptualism „Ei hõbedat, kulda“, kus ninasarvikud, Vana-Toomad, oravad ja pääsukesed vallatuid pealuukompositsioone moodustavad. Kodumaiseid liblikaid on püüdnud võrku nii Epp Mardi kui ka Tiiu Laur, tekstikatkeid Aune Taamal. Ei maksa arvata, et sellisele väljapanekule järgneb tellimuste äkiline tõus või sisearhitektide elavam huvi, ent omaette sümpaatse žanrina õilmitseb tekstiilikunst vägagi edukalt.