Lennujaamades ja lennukites töötavad eestimaalased peavad novembrikuust täitma ära kümneleheküljelise Kapo ankeedi, milles nõutakse neilt muu hulgas Facebooki, Twitteri, Instagrami ja teiste suhtlusvõrgustike kasutajanimesid, kõiki telefoninumbreid ning isegi „eelmise abikaasa või abieluga sarnanevas suhtes olnud isiku“ praegust elukohta ja kontaktandmeid. Lisaks tuleb lennundustöötajail teatada, kas nad on „kunagi konsulteerinud psühholoogiga“, mänginud lotot või sattunud probleemidesse alkoholi tarvitamise tõttu. Hinnanguliselt kuni 3000 inimest puudutada võiva taustakontrolli tegemise määrusele kirjutas siseminister alla 30. oktoobril. „Mitte kuskil Euroopas ei ole sellist sõgedust,“ ütleb üks Kohvriga kõnelenud lennundustöötaja nördinult.

Tõmba koomale, pekk! Soome laevafirma Viking Line laevade jõulupuhvetites leiavad tänavu suurema koha taime­toidud. Näiteks pakutakse 16. novembri ja 26. detsembri vahel laevareisijaile maitsmiseks „vegan-kilu“, küpsetatud juursellerit, Bali pipra ning apelsiniga hautatud porgandeid. Uus menüü sai kokku pandud Viking Line’i enda ja Rootsi tippkokkade koostöös.

Finnair laseb käiku Premium Economy klassi

Soome lennukompanii Finnair astub viimaks ühte sammu ülejäänud lennundusmaailmaga ja toob 2021. aastaks välja tavalisest turistiklassist kallima ja mugavama Premium Economy klassi. Premium Economy on osutunud rahalehmaks peaaegu kõigile selle juurutanud lennufirmadele ning mõnigi neist saab sealt suuremat kasumit kui äriklassist. Ka ikooniline lennufirma Emirates on otsustanud 2020. aastaks hakata oma Airbus 380 lennukites Premium Economy klassi pakkuma. Samas ei sobi see mudel kõigile: näiteks Turkish Airlines otsustas selle reisiklassi pakkumisest juba kahe aasta eest loobuda.

Icelandair tahab WOW Airi ära osta

Jää ja laavaväljadega kaetud Islandile saamine muutub tulevikus ehk pisut kallimaks, sest Icelandair on saavutanud konkureeriva odavlennuliini WOW Air omanikega kokkuleppe lillatooniliste lennukitega üle Atlandi tuhisev konkurent ära osta. Ostuhinnana on nimetatud 18 miljonit dollarit, mis kõneleb kampaaniate aegu vähem kui 100 euro eest ookeaniüleseid lende pakkunud WOW Airi üsna suurtest võlgadest. Ka Icelandairi käsi ei käi viimasel ajal eriti hästi: hiljuti oli lennufirma sunnitud müüma maha omanimelise hotelliketi.

Baltikumi suurima haardega lennutaja airBaltic lendab alates 1. aprillist Riiast aina populaarsemaks muutuvasse, unikaalse kohvikukultuuriga, ajaloolisse „Ukraina väikesesse Pariisi“, Lvivi. Lisaks juba olemasolevatele Kiievi ja Odessa otsadele saab maalilistele Karpaatidele vaatav tähtis majandus- ja kultuurikeskus Lviv kolmandaks ühenduseks Baltikumi ja Ukraina vahel.

Aeroflot tahab saja aasta juubeliks kokku saada 100 miljonit klienti

Ambitsioonikas Aeroflot saab aastal 2023 sada aastat vanaks ja lubab selleks tähtpäevaks olla ära teenindanud sada miljonit lennureisijat. Firma direktsioon on suurejoonelise eesmärgi nimel välja mõelnud hulga strateegilisi kommerts- ja reklaamitrikke ning hoolega silunud ja krohvinud nii kompanii mainet kui ka teeninduskultuuri. Eelmise aasta lõpetas Vene lipufirma edukalt ja korraliku kasumiga, mis teeniti koostöös tütarettevõtetega, reisijaid oli aasta lõpuks kirjas ligi 50 miljonit. Reisijatekäibe kullasoon on ümberistujad Moskva lennujaamas, kes Aasiasse suunduvad. Ka sisemaised lennud on olnud hea täituvusega.

Finnair rõõmustab kolme uue suvesihiga

Soome rahvuslik uhkus Finnair täiendab tuleval kevadsuvel puhkusevõimalusi, avades 2019 tipphooajaks kolm uut liini ja kõigil neil suundadel on reisi-, ajaloo- ja toiduentusiastidele palju pakkuda eriti gastronoomia ja veini koha pealt. Graafikusse ilmuvad alates aprillist-maist Porto, Bologna ja Bordeaux. Firma on uute sihtkohtade suhtes optimistlik, reisid peaksid olema rahvarikkad.

Reisidiilid

BRUSSELS AIRLINES: ühe suuna lennud Brüsselist Sal’i või Boa Vistale Roheneeme saartel ja vastupidi alates 72 € suund kuni märtsini üksikuil päevadel. brusselsairlines.com

TAP AIR PORTUGAL: ühe suuna lennud New Yorgist Stockholmi Lissaboni kaudu teatud päevadel jaanuarist aprillini alates 115 €. flytap.com