Ja, omavahel öeldes, polnud plaaniski. Igal lugejal on Ekspressi värvikast ja kuulsusrikkast ajaloost oma mälestus, oma enim meelde jäänud lugu, oma lemmikautor. Las nii olla.

Siis aga jagati minuga ­vabariigi valitsuse isehakanud „asepeaministri“ Mart Helme tsitaati tema pühapäevasest maksumaksja rahaga ostetud reklaamsaatest ühes vähetuntud raadiojaamas. Helme ütles muu meediasõimu sekka: „No tegelikult läheb halvasti ka Eesti Ekspressil ja seda just sellepärast, et see on valinud niivõrd ühekülgse ja moonutatud pildi edastamise Eestis ja maailmas toimuvast.“

Sel nädalal seda asja siiski nii jätta ei saa!

Eesti Ekspressil pole mitte kunagi varem olnud nii palju maksvaid tellijaid kui praegu.

Esiteks, Eesti Ekspressil ei lähe sugugi halvasti. See on harilik vale ja lahmimine, milletaolist ausad Eesti Vabariigi kodanikud viimasel ajal oma valitsuselt on kuulma harjunud.

Eesti Ekspressil, otse vastupidi, läheb väga hästi. Meil pole mitte kunagi varem olnud nii palju tellijaid kui praegu. Ka mitte ajal, kui kõigi lehtede tiraažid Eestis olid hoopis teisest puust ehk kordades suuremad.

Paberlehtede maailm elab oma elu (kusjuures hoiab ka kenasti taset), aga see, mis on toimunud tänavu Ekspressi digitellimustega, on heas mõttes jahmatav ja me oleme oma lugejatele ülitänulikud. Maksvaid tellijaid on üle 40% rohkem kui mullu samal ajal. Sealjuures on digitellijaid tänaseks oluliselt rohkem kui paberlehe tellijaid.

See näitab esmalt, et hea ja lugejatele vajaliku sisu eest on Eesti inimesed valmis maksma. Ja see näitab, et jutt „ühekülgsest ja moonutatud“ pildist on, väga leebelt öeldes, asjakohatu. Sellist pilti ei vajaks keegi.

Ekspressi toimetuses töötavad võrratud ajakirjanikud. Meil on konservatiive, kelle kõrval EKRE lajatajad on hiirekesed. Ja alati võitlusvalmis ning kirglikke liberaale. Meil on veendunud rahvuslasi ja põhimõttelisi maailmakodanikke. Vanu-noori, mehi-naisi – kõiki leidub. Kõik mahuvad ühte tuppa.

30 aastat ühistööd – vaba ja säravat ajakirjandust – on aidanud luua vaba Eestit ja on aidanud seda kaitsta sigaduste, nürimeelsuse, kitsarinnalisuse ja silmakirjalikkuse eest. On aidanud teha Eestit suuremaks. Ja vabamaks.

Seisame kõige tähtsama põhiseadusliku väärtuse – vabaduse kaitsel täna ja kavatseme seda teha ka homme.

Arukas, avatud südamega ja mõtlemisvõimeline lugejaskond annab Eesti Ekspressile selleks jõudu.

Südamest tänu kõigile, kes ikka ja jälle loevad, meie lugusid ja tähelepanekuid jagavad, vaidlevad ja kaasa mõtlevad! Loodame, et olete hommegi meiega. Meie oleme teiega.