Oluline on teadvustada, et saneerimismenetluse algatamisega peatuvad võlausaldajate jaoks mitmed nõuete maksmapanekuga seotud õigused, nagu täitemenetluse läbiviimine, viivise ja leppetrahvi arvestamine, kohus võib peatada ka kohtumenetluse, milles on ettevõtja vastu rahaline nõue jne. Samuti tuleb arvestada, et tühine on selline kokkulepe, millega võlausaldaja võib saneerimismenetluse algatamisel või saneerimiskava kinnitamisel lepingu lõpetada.

Saneerimismenetluses on keskseks dokumendiks saneerimiskava, millega otsustatakse äriühingu edaspidine staatus. Võlausaldajal tasub see dokument hoolikalt läbi lugeda, pöörata tähelepanu saneerimiskava selgusele, arusaadavusele ja realistlikkusele. Saneerimiskavas peab olema esitatud informatsioon saneerimiskavaga hõlmatud võlausaldajate nõuete koosseisu, suuruse ja pandiga tagatuse kohta ning nõuete suhtes rakendatava saneerimise meetme ja tähtaja kohta, majandusseisundi kohta pärast saneerimist ja rakendatavate saneerimisabinõude eesmärgipärasuse analüüsi, koos seda kinnitava rahavoogude analüüsi ja prognoosiga. Võlausaldajate jaoks on oluline, milliseid nõudeid ja mis ulatuses soovitakse ümber kujundada, hindamaks, kas esineb õiguste kuritarvitamist (nt ebavõrdset kohtlemist nõuete rahuldamise protsendi, tasumise järjekorra või ajatamise pikkuse osas). Võlausaldajal on saneerimismenetluses õigus hääletada saneerimiskava poolt või vastu. Saneerimiskava on vastu võetud, kui selle poolt hääletas vähemalt pool kõigist võlausaldajatest, kellele kuulub vähemalt kaks kolmandikku kõigist häältest.

Praktikas kasutatakse võimalust saneerimiskava vastuvõtmine saavutada võlausaldajate grupeerimise kaudu, mis võib anda võimaluse hääletamistulemustega mängida. Rühmade moodustamisel seisneb keerukus võlausaldajate ühesuguste õiguste ja huvide tuvastamises, mis nii menetlusosalistele kui kohtule võib olla erineva tähendusega. Kui saneerimiskavast ilmneb võlausaldajate õiguste kuritarvitamist või kui saneerimiskava vastuvõtmise käigus on oluliselt rikutud võlausaldaja õigust, on võlausaldajal võimalik reageerida avalduse esitamisega kohtule, mis tuleb esitada 60 päeva jooksul saneerimismenetluse algatamisest. Vaatamata teatud kuritarvituste võimalusele tuleb tunnistada, et korrektselt ja heas usus läbi viidud saneerimismenetlus on kasulik võlasuhte mõlemale osapoolele.
Advokaadibüroo HansaLaw advokaatidel on aastate jooksul omandanud põhjalikud kogemused maksejõuetuse ning saneerimise valdkonnas ning nõustame ettevõtjaid saneerimis-, pankroti- ja täitemenetluses.

Jaga
Kommentaarid