Laeva pardal on kokku 2670 reisijat ja 1100 meeskonnaliiget. Neist COVID-19 viirusega on nakatunud vähemalt 219 inimest. Samas pole kõiki pardal viibijaid veel testida jõutud.

Koroonaviiruse levik sai praegustel andmetel alguse 80aastasest reisijast, kes tegi kaasa vaid ühe osa kruiisist. Ta tuli laeva pardale 20. jaanuaril Yokohamast ja läks maale 25. jaanuaril Hongkongis. Kuus päeva hiljem külastas ta Hongkongis kohalikku haiglat. Talle tehtud koroonaviiruse COVID-19 test andis 1. veebruaril positiivse tulemuse.

Laevas on karantiin välja kuulutatud 19. veebruarini, kuid Jaapani tervishoiuminister Katsunobu Kato teatas, et eakamatel reisijatel, kes pole viirusega nakatunud, lubatakse lahkuda viis päeva varem. BBC teatel on umbes 80 protsenti Diamond Princessi reisijatest vanuses 60 aastat või enam.

Laeval viibijate päevad mööduvad kiirelt muutuvate emotsioonide keerises. Kohati valitseb pardal koguni peomeeleolu, mida saadavad jetidel laeva uudistama sõitnud kohalike tervitushüüded. Siis aga diagnoositakse viirus uutel inimestel ja maad võtab hirm ning ärevus.
KAKS NÄDALAT VIIRUSE MEELEVALLAS: Ajakirjanikud ootavad sadamas Diamond Princessi pardalt uudiseid.

Kui reisijatel tuleb leppida tillukeste kajutite, mustade linade ja üksluise toiduga, siis veel raskem on meeskonnaliikmetel, kes üldises kriisiolukorras ka oma igapäevatööd tegema peavad. Nende pingutused on reisijatelt pälvinud palju kiidusõnu. Kruiisifirma Princess Cruises on teada andnud, et hüvitab täielikult Diamond Princessil reisinud inimeste kulud, sh lennupiletid, majutuse, maismaatranspordi, ekskursioonide ettemaksud ja muud pardal tehtud juhukulutused.

Samas on osad Diamond Princessi meeskonnaliikmed avaldanud muret, et võivad viirusega nakatuda kergemini kui reisijad, kuna peavad viimaste teenindamist jätkama ja ranged eraldusnõuded neile seega ei kehti. Kui reisijatele viiakse toit nende kajutitesse, siis näiteks meeskond sööb ühes saalis koos.

Kõigile reisijatele on südamele pandud, et nad ise oma tervist ja sümptomeid hoolikalt jälgiksid. Yahoo Newsiga suhelnud reisija Sarah Arana sõnul testitakse koroonaviiruse osas vaid neid inimesi, kellel ilmneb palavik. Teisipäeval avaldati Twitteris helisalvestis, milles üks meeskonnaliige informeerib reisijaid, et 1850 pardal olevat inimest on vajanud retseptiravimeid.

Laeva meditsiinipersonal koosneb 45 arstist, 55 medõest ja 45 farmatseudist, neist lõviosa on vabatahtlikud.

Osad reisijad on võtnud nõuks oma olukorda ka sotsiaalmeedias kajastada. Ameeriklastest abielupaar Cheryl ja Paul Molesky peavad Diamond Princessi pardal videoblogi, milles näitavad oma igapäevast elu karantiinis ja vastavad vaatajate küsimustele. Näiteks selgub, et alkoholi tarbimine on laeva pardal keelatud, kõigile on antud tasuta ligipääs internetile ja et ventilatsiooni tuuakse ainult värsket õhku (et haigus ei leviks). Samuti seda, et endast tuleb meditsiinipersonalile teada anda, kui mõõdetud kehatemperatuur on 37,5 või üle selle.

Cheryl ja Paul kiidavad ka laevameeskonda, kes andvat endast parima, et keegi nälga või igavusse ei sureks. Kuna tavapärast kruiisimeelelahutust - bingoõhtud, karaoke, tantsupeod ja muu selline - pole võimalik korraldada, on need asendatud telerist näidatavate videotega. Hetkel on kõige menukam tegelane mustkunstnik Sunny Chen, kelle etteasteid laevameeskond üles filmib ja kajutites ekraanilt reisijatele näitab. Samuti pakutakse video vahendusel tantsutrenne, võimlemist ja viktoriine.

Paremas seisus ongi Moleskyde sugused, kellel on rõduga tuba. Laeva sisemuses asuvad aga kõige odavamad kajutid, kus pole ligipääsu värskele õhule ega isegi akent ja ruumi jagub peamiselt vaid kahekohalise voodi ja laua jaoks. Kuna kokkupuuted laevatöötajatega on piiratud, peavad reisijad ise vannitube puhastama ning linu vahetama. Neil, kel rõdusid pole, on lubatud iga päev tund aega laevatekil kõndida. Tingimusteks on maski kandmine ja see, et teiste reisijatega peab hoidma vähemalt kahemeetrist vahet.

Rõdu omavatel reisijatel on veel üks suur eelis - nad saavad omavahel küll distantsilt, aga siiski näost näkku suhelda. Teisi abistab suhtlemisel internet. Kaks Austraaliast pärit reisijat algatasid Facebooki grupi, kus nüüdseks jagab muljeid üle saja Diamond Cruise pardal viibiva inimese. Samuti on moodustatud grupivestlusi WhatsAppi suhtlusrakenduses.

Paar reisijat jagavad Twitteris pilte toidust ja muust nännist, mida karantiinis oleva Diamond Princessi pardal jagatakse. Igaks juhuks on otsustatud hakata ka vett ja snäkke kõrvale panema.

Laupäeval teatas Ameerika Ühendriikide suursaatkond Tokyos, et evakueerib pühapäeval Diamond Princessi pardal viibivad Ameerika kodanikest reisijad. Bussid toimetavad ameeriklased tšarterlennukile, kuid enne pardale lubamist uuritakse, kas neil on avaldunud koroonaviiruse sümptomeid. Sümptomitega ameeriklased peavad jääma Jaapanisse, teised lendavad Ühendriikidesse, kus jäävad veel kaheks nädalaks karantiini.