Juba nädalaid on nad aimanud, et koroonakriisi mõjul kujuneb näomaskist igapäevane tarbeese, mille kandmine saab avalikus ruumis kas kohustuslikuks või eeldatavaks. Kui iga eestlane kulutaks päevas neli-viis meditsiinilist maski või kallimaid isikukaitsevahendeid (või kui koroonaviirus jääb hooajati korduma), on tegu rahamasinaga.

„Isikukaitsevahendite import on hüppeliselt kasvanud,“ tunnistab maksu- ja tolliameti (MTA) järelevalve valdkonna juht Voldemar Linno.

„Praegusel ajal on väga palju olukorrast lihttulu otsijaid, kes kasutavad ära inimeste hirme ja müüvad suvalisi tooteid meditsiiniliste maskidena või kaitsemaskidena,“ lisab terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Tagne Ratassepp.

Kõigist kontrollitud maskipartiidest pole me näinud veel ühtegi, millel vigu poleks. Ja tipp ei ole isegi veel käes,“ nendib tarbijakaitse- ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

Eksitamine ja suisa labane valetamine reklaamides, tohutud juurdehindlused ning mõnel hämaramal juhul ka võltsitud dokumendid – see on kriisiaja maskiäri reaalsus.