Tartu Maakohus kuulutas välja kohtuotsuse, millega mõistis süüdi tartlanna Mari-Liis Kleini, kes tegi möödunud septembris politseisse avalduse selle kohta, et teda ründas Tähe tänaval kaks meest. Kohus mõistis tartlanna süüdi valeütluste andmises.

„Kriminaalasjas kogutud tõendite alusel on kohus veendunud, et sellist rünnakut, nagu süüdistatav kirjeldas, selles konkreetses kohas olla ei saanud,“ ütles otsuse kuulutamisel asja menetlenud kohtunik Ingeri Tamm.

„On olemas videosalvestis, millelt on väga hästi näha rattaga kukkumist ning on võimalik tuvastada, et kirjeldatud vigastused saadi kukkumise tagajärjel,“ lisas Tamm. Ta selgitas, et koht, mida Klein rünnaku asukohana kirjeldas, on enamasti kaamerate vaatealas. Vaadates salvestisi ning arvestades, kui palju aega ühe kaamera vaateväljast teise jõudmiseks kulub, ei jäänud võimalust, et keegi seal Kleini rünnanud oleks.

Kleinil tuleb valeütluste andmise eest karistuseks tasuda 600 eurot ning samuti tuleb tal tasuda menetlus- ja õigusabikulud, mida on kokku ligi 1500 eurot.

Kohtuotsus pole jõustunud, Kleinil on võimalus otsus nädala jooksul edasi kaevata. Uudise ilmumise ajaks ei õnnestunud Ekspressil Kleinilt kommentaari saada. Ta kirjutas aga kaasusest enda sotsiaalmeedia lehel:

Valetas piinlikkuse tõttu, kuid ei tunnistanud valeütluste andmist

Veebruaris kirjutas Ekspress, et prokuratuur lõpetas kuriteo uurimise, kuna tõendid ei kinnitanud rünnaku toimumist. „Viidi läbi põhjalik uurimine ja kogutud tõendeid analüüsides jõuti järeldusele, et sellist kuriteosündmust ei toimunud,” sõnas prokuratuuri pressiesindaja Kauri Sinkevicius.

Kuriteo uurimise lõpetamist Klein ei vaidlustanud.

Politsei alustas aga uut uurimist, nüüd juba valeütluste andmise paragrahvi all.

Klein kinnitas veebruaris Ekspressile, et ei tunnista end valeütluste andmises süüdi. Küll aga möönas: „Vanemuurija sõnul olen valetanud piinlikkuse tõttu, kuid otsest tõendit ei olnud tal esitada. Seega kuidas saab karistada inimest lihtsalt puhtalt oletusel, et valetatakse?”

Juhtum toimus mullu septembri esimestel päevadel, kui naine lisas enda sotsiaalmeediakanalile pildi, millel on näha tema verist kulmu ning kinnipaistetanud ja verevalumeis silma.

Ta kirjutas pildi juurde: „Kaks noormeest küsisid suitsu. Vastates, et pole pakkuda, lükkas üks jalaga mu ratast, komistasin ja seejärel rusikahoop/hoobid näkku ja öistele tänavatele nad jooksid. Palun hoidke kokku ja minge koos koju või taksoga!”

Järgmisel päeval tegi Klein politseisse avalduse. Ta kirjeldas kaht eesti keelt rääkivat tumedates riietes noormeest, kellest ühel võis põsel olla suurem sünnimärk.

Politsei alustas kriminaalmenetlust ning edastas ajakirjanduse kaudu ka palve vihjete kogumiseks.