Süüdistusakt sisaldas rohkesti Arumäe ja teiste inimeste e-kirju, millest osa olid avaldatud suures ulatuses või üks-ühele.

Need e-kirjad on süüdistuse olulised tõendid. Arumäed süüdistatakse toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses.

Töötades eelmisel aastal maaeluministri Mart Järviku (EKRE) nõunikuna, esindas Arumäe samal ajal advokaadina klienti, keda kahtlustati PRIAga seotud rohkem miljoni euroses soodustuskelmuses.

MINISTER KOHTUSSE: Urmas Arumäe advokaat Aadu Luberg (pildil) soovib kohtusse tunnistama kutsuda ka endise maaeluministri Mart Järviku.
Kohtunik Liina Pohlaku hinnangul ei ole e-kirjade kui tõendite detailne avaldamine süüdistusaktis kooskõlas riigikohtu praktikaga.

See tähendab, et kriminaalasja arutav kohtunik tohib tutvuda tõenditega alles kohtuprotsessi käigus.

Pohlak leidis süüdistusaktis teisegi puuduse, tema arvates muudab e-kirjade rohkus süüdistuse sisu arusaamatuks ja laialivalguvaks.

Kohtuniku otsust süüdistusakti tagastamisest saab vaidlustada 15 päeva jooksul Tallinna ringkonnakohtus.

Ekspress küsis pärast tänase eelistungi lõppu eriasjade prokurörilt Leelet Kiviojalt, kas ta kavatseb kohtuniku otsuse vaidlustada.

Kohtusaalist lahkuv Kivioja vastas küsimusele sõnadega: “Jumal küll.”

Arumäe ei tunnista ennast talle ette heidetavas kuriteos süüdi. Tema advokaat Aadu Luberg avaldas eelistungil soovi, et asja arutamisel kuulataks tunnistajatena üle seitse inimest. Nende hulgas oleks endine maaeluminister Järvik, tema endine nõunik Maido Pajo, riigisekretär Taimar Peterkop ja Arumäe soodustuskelmuses kahtlustatavad kliendid, nende advokaadid ja prokurör Helga Aadamsoo.

Prokurör Kivioja nõustus Järviku ja Pajo kohtusse tunnistajaks kutsumisega. Kui keskkriminaalpolitsei Arumäe juhtumit uuris, siis Järvikut ja Pajo üle ei kuulatud.

Lubergi poolt soovitud teiste tunnistajate kohtusse kutsumisele vaidles Kivioja vastu. Ta pidas nende kaasamist kohtuprotsessi põhjendamatuks ja kohtupidamist venitavaks.

Kuna kohtunik saatis süüdistusakti prokuratuuri tagasi, siis tunnistajate osas ta seisukohta ei võtnud.