"Alates pandeemiast on tõesti raskem suveks tööd leida," nõustub temaga ka Joonas Marten Abram, samuti sisulooja-praktikant. "Paljud firmaad ei julge noori palgata, sest ei näe sellest tulu teenimise võimalust. Varem oli väikestel lastel võimalik lehelapseks tööle minna, aga sellelegi on kriips peale tõmmatud," lisab ta.

Maris Praats, kes on Werderi ja Abrami suvine kolleeg-praktikant lisab, et noortele oleks meelsaim töötada töömalevates, kuid sinna pääsevad vaid vähesed soovijatest. Igal aastal tuleb minuti täpsusega olla valmis avaldust esitama. Omaette takistus on neil, kes pole Tallinnast. "Mina näiteks pole Tallinnast, kus on kõige suuremad malevad. Aga neisse ma kandideerida ei saa, mis sest, et malevlased lähevad hiljem üle Eesti laiali."

Enim noori leiab suvel tööd teenindussektoris, kohvikutes, tanklates, abitöölistena. Noored leiavad, et tegelikult tasutakse neile piisavalt raha: 400-600 eurot. "Kuigi 600 vist ei tule kuskil kokku," arvab Werder. "Noortele ei taheta eriti üle miinimumpalga maksta, küllap see ongi tase, mis ka töötasuks jääb aastate jooksul."

Kuula podcast'ist veel, mida noored arvavad töö ja puhkuse tasakaalust, mis on noorte ootused tööandjate suhtes ning mis on Ekspressi noorte sisuloojate programm.

1x
00:00

Mis on Ekspressi sisuloojate programm?

Noorte sisuloojate suvepraktika on välja kasvanud Eesti Ekspressi lehelaste kampaaniast. Praktika raames panevad kolm noort kuu jooksul proovile enda oskused sisuloomes noortele atraktiivsetes keskkondades, sealhulgas podcast'ide, aga ka video- ja tekstiformaatidena.

Eesti Ekspressi noored sisuloojad räägivad ka edaspidi podcast'is noorte jaoks põletavatel teemadel.