Politsei ja prokuratuur uurisid asja, sel nädalal lõpetati menetlus oportuniteediga. See tähendab, et tegu toimus ja Vaha peab riigituludesse kandma teatava summa, aga ta ei ole kriminaalkorras karistatav.

Oportuniteet on selline kriminaalmenetluse lõpetamise viis, mida rakendatakse teise astme kuritegude puhul, kui kahtlustatav pole varem karistatud ja kui pole põhjust eeldada, et kahtlustatav võiks oma tegu korrata. Kõige kuulsam oportuniteedijuhtum Eestis käis Mary Krossi kohta, kelle puhul samuti uurimine lõpetati oportuniteediga.

Ekspressile Vaha kommenatare ei jaga, öeldes, et tegu on eraelulise teemaga.

Viljandi volikogus oli Vaha „vägitegu“ juba mõnda aega tagasi teada. Võib-olla mitte detailid, aga kuulujutud levisid. Mitu kuud ei osalenud Vaha volikogu istungitel. Ta põhjendas puudumist eraeluliste asjadega.

Viljandi linnavolikogu Isamaa saadikurühma juht Harri Juhani Aaltonen (saadikrühma lihtliige on ka Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder) tunnistab Ekspressile, et on kuulnud jutte Vaha kohta.

„Aga need rohkem naised saunas rääkisid tasemel,“ ütleb Aaltonen „Ekspressi käest kuulen esimest korda, et oli ametlik juurdlus ja oportuniteet.“