Nädala Ratas

Aga ühega ma olen küll nõus, mis te ütlete, et ei ole küsimus, kes on see naine või kes on see mees, ükskõik mis poole poolt on Ameerika Ühendriikides.

Riigikogus 30. septembril

Tartu Sõltumatu Instituudi tellitud uuringu kohaselt ütles 68 protsenti eestlastest, et kliima soojenemine on tore ja nad toetavad seda. 20 protsenti inimesi ei osanud midagi arvata ja vaid 12 protsenti vastanuid on kliima soojenemise suhtes kriitilised.

Eestlasi ei heiduta isegi see, et soojemas kliimas ei pruugi meil enam lund olla ja seetõttu kestab pool aastat pimedus ja pori. Tallinlane Priit ütles, et tema seda lund ei igatse, las olla soe, siis ongi küttearved väiksemad. „Kui küttearved on väiksemad, siis äkki ei värise pensionärid ka nii palju, kui on vaja kütteperioodi alguses küte sisse lülitada. Praegu on oktoobri keskpaik, aga pensionärid pole siiani lubanud meie majas kütet sisse lülitada, ütlevad, et nende korterites on täitsa soe,“ lausus Priit.

Eestlasi ei heiduta ka kliimamuutuse negatiivsed küljed, nagu uute liikide asumine Eestisse ja meretaseme tõus. „Las meretase tõuseb, mul ükskõik. Vaid rikkad jobud elavad otse mere ääres. Ma elan Mustamäel, mul ei upu midagi,“ kinnitas Priit.

Tema sõber Andres oli samuti kliimasoojenemisega igati rahul. Veel enam, ta ei peatuks ainult kliima soojenemise juures. „Naftatööstus, kui sa mind kuuled, mulle ei meeldi see talvine pimedus. Kui lumest lahti saab, kas sa saaksid ka meile natuke valgust juurde keerata,“ palus Andres tööstureid.

Kliima soojenemisega oli rahul ka Viimsi mees Anvar, kes rääkis: „Varem ma pidasin kliima soojenemist vandenõuks, mille eesmärgiks oli mulle Land Roveri asemel Peugeot 206 müüa, aga olen sel sügisel asju uurides jõudnud järeldusele, et kliima soojenemine on vist ikka reaalne.

Praeguse seisuga saan kliima soojenemist vaid kiita, õhtuti saab perega õues süüa ja lühkaritega poes käia. Ma ausalt öeldes ei leiagi selle kliima soojenemise juures ühtegi nõrka kohta.

Ma nüüd soovin, et järgmiseks selgitaksid teadlased välja tõe tervisliku toitumise kohta. Olen kogu aeg teadnud, et sealiha- ja õlle­põhine toitumine on tervisele hea ja hoopis juurikad teevad paksuks, aga tundub, et porgandimeeste lobi on ikka väga võimas ja minu veendumuste üle naerdakse.

Aga pole midagi, küll varsti rehabiliteeritakse ka šokolaad, või ja sai, sellal kui brokolile ja kaalikale pannakse aktsiis peale. Kuulake mu sõnu, nii see on! Meil on õige valitsus võimul, kliima juba soojeneb. Ega see juurikaaktsiis enam kaugel olla saa!“