Eesti üks olulisemaid küsimusi on olnud, kuidas vältida ääremaastumist. Mis on ääremaastumine? See on Eesti lagunemine. See on Eesti tükeldumine. Killunemine.

Kas Eesti tükeldub omasoodu? Iseenesest?

Ei, kui valitsus midagi ei teeks, siis Eesti tükelduks. Väikesteks vaesteks saarekesteks.

Miks me Isamaa õhutusel ei ratifitseeri riigipiiri lepingut ja nõuame endale tagasi Narva-taguseid maid, kui me oleme unarusse jätnud Läänemaa? Kas poliitikutel on ainult üks silm, mis vaatab ida poole?

Läänemaa selgroog ja hingetoru on olnud raudtee. Kui vaadata asustuslugu, kuhu tekkisid asulad ─ nad on kõik seotud raudteega, nad on raudteesse haakunud. Ega Ants Laikmaa ehitanud Taeblasse endale maja raudtee pärast! Aga Taeblat poleks olnud ilma selle trassita, mis ühendas Tallinna ja Haapsalut. Ja tõesti ─ ühendas. Kas ei oleks aeg Eesti taasühendada?

Eesti inimene on vaba liikuma kogu Eesti pinnal, sõltumata sellest, kas tal on parasjagu piletiraha või ei ole.

Põhjust on olla tänulik Jüri Rattale, kes peaministrina mõtles sellele, et transport, või eesti keeli liiklusühendus, on see, mis liidab riigi territooriumi, ühendab maakonnad, ühendab nende elanikud. Nüüd kostab hääli, et see ühendus tuleb likvideerida. Et olevat liiga kallis, et maakonnas ei tohiks enam lasta vaestel pensionäridel bussiga sõita oma sugulasi vaatama, kui neil pole sõiduraha maksta. Ma loen sääraseid mõtteavaldusi õudusega. Kas jälle on meie riigis tekkinud kambake, kes tahab Eesti hävitada? Kes tahab lõhkuda Eesti identiteeti, Eesti ühtekuuluvuse? Kes tahab Eesti inimesed lukustada nende kitsasse kodukohta, kust nad välja ei pääse?

Eesti inimene on vaba liikuma kogu Eesti pinnal, sõltumata sellest, kas tal on parasjagu piletiraha või ei ole. Tal on sugulased, tal on tuttavad, tal on isamaa!

Kui Keskerakond on seda väga selgesti deklareerinud, et Eesti Vabariik seisab koos inimestest, et kõige tähtsam on Eesti Vabariigi hool oma inimeste eest, et nende võimalus käia vabalt omal maal sõltumatult kõigest ─ sissetulekust, rahvusest, usutunnistusest, minu poolest ka seksuaalsest orientatsioonist... Kui Eesti tuleb ühendada, muutes transpordi igaühele kasutatavaks, siis on Eesti Keskerakond algatanud uhke ja hädavajaliku ürituse.

Igaüks, kes nüüd viriseb tasuvuse pärast, peaks leidma eneses vastuse küsimusele: mis maksab Eesti ühtsus? Mis sa selle rahaga muidu teed?