"Suure huvi tõttu on paljudes apteekides esmased kogused täna läbi müüdud, sh Harjumaal ja Tallinnas," ütles Saava. "Samas pole muretsemiseks põhjust, sest apteegid saavad varusid täiendada igapäevaselt ning suure tõenäolisusega järgmised kogused tarnitakse apteekidesse juba homme hommikul."

Ninasprei tehnoloogia arendati Eesti ettevõtete ja ülikoolide (Tartu ülikool, maaülikool, Icosagen, Teadus ja Tegu ning Chemi-Pharm) koostöös. Eesmärk oli valmistada SARS-CoV-2 vastastel antikehadel põhinev nina- ja kurgusprei. Ninasprei loomist juhtinud professor Mart Ustavi sõnul töötab sprei nina-neelus limaskestade pinnal, kus see tõrjub COVID-19 viiruse tekitajat.

Ustavi sõnul võiks vahendid tarvitada enne teiste inimestega kohtumist - enne minekut tööle, ühistransporti, poodi.

“Ja kindlasti koos maskiga,” rõhutab Ustav. Ta toonitab, et ninasprei pole ravim ega vaktsineerimise aseaine – ninasprei on lihtsalt täiendav moodus koroonaviirusega nakatumise ärahoidmiseks.

“Kui sa lähed bussi ja kui seal on üks inimene, kel on viirus, siis on suur tõenäosus, et sa selle viiruse ka saad. Isegi siis, kui sa maski kannad, sest enamuse aerosoolina leviva viiruse mask küll eemaldab, kuid kümme protsenti võib ikka läbi tulla,” teab Ustav.

Et ninasprei on tõhus koroonavastane meede, selgus uuringute käigus, millest saate pikemalt lugeda siit.