Noorsotsid teatasid, et kuupuhastuse tõttu kulub naistel elu jooksul hügieenitoodetele tuhandeid eurosid ning 2019. aastal ettevõttes Procter & Gamble tehtud küsitlus näitas, kuidas iga kümnes Eesti tüdruk on pidanud koolist puuduma, sest ta pole rahapuudusel ostnud menstruatsiooniks vajalikke hügieenitarbeid.

Sotsid kutsuvad Eesti naisterohkeimat valitsust üles, et riik alandaks tampoonide, naistesidemete ja mähkmete käibemaksu. Nad ei lähe aga oma võitluses millegipärast lõpuni ehk ei soovi selle viimist nulli, vaid soovivad neile toodetele üheksa protsendi suurust määra.

Prokuratuur lõpetab Swedbanki hallide tehingute analüüsi


Riigiprokurör Sigrid Nurm
Swedbankiga seotud kriminaalasi pole kalevi alla lükatud ega maha maetud, vaid töö käib kindlalt edasi, kinnitas riigiprokuratuur Ekspressile. Riigiprokurör Sigrid Nurme (pildil) sõnul on prokuratuur hankinud väga palju tõendeid, sealhulgas digitaalseid tõendeid. „Nende analüüs võtab üksjagu aega, kuid oleme praeguseks kogutud tõendite analüüsiga lõpule jõudmas. Kogutud teabe pinnalt otsustame edasise menetluse käigu, et tuvastada need, kelle teadmisel ja kaasabil liikus läbi Eesti finantssüsteemi kuritegelikku päritolu raha.“

Rahapesu kahtlus on esitatud kahele endisele pangatöötajale, kes vastutasid kahtlaste tehingute toimumise ajal (aastatel 2012–2016) rahapesu tõkestamise reeglite täitmise eest.

Prokuratuur ei avalda kahtlusaluste nimesid, kuid Eesti Päevaleht teatas mullu juunis, et nendeks on rikkaid idakundesid teenindanud kliendihaldurid ­Aleksei Averson ja Jevgeni Pitkun.

Prokuratuur märgib, et tegemist on esialgse kahtlustusega, mis võib menetluse jooksul muutuda.

OECD soovitab päranduste maksustamist


Päranduste ja vara maksustamine võiks mängida suuremat rolli võitluses ebavõrdsuse vastu, märgib rikkaid riike koondav OECD. Tema liikmesriikides omab jõukaim kümnendik elanikkonnast kokku 52 protsenti ehk üle poole varast. Seejuures on iga kolmas pere saanud päranduse või kalli kingituse. Kuid neid saavad peamiselt jõukad pered, kusjuures kõige rikkama viiendiku saadavad pärandused ja kingid on keskmiselt 50 korda suuremad kui kõige vaesema viiendiku omad.

Pärandusi maksustab OECDs 24 riiki. Eesti nende sekka ei kuulu, kuigi siinses ühiskonnas on tekkinud varanduslik kihistumine ehk võimalik maksubaas on olemas.

Tee-ehituse nippe Ungarist


Eesti poliitikud on juba aastakümneid vaielnud, kas riigi kaht suuremat linna Tallinna ja Tartut peaks ühendama neljarealine tee. Seni teed pole. Ka Slovakkias puudub kiirtee kahe suurema linna Bratislava ja Košice vahel, ehkki plaanide kohaselt pidanuks see valmima juba 2010. aastal. Mõnd lõiku pole veel ehitama hakatudki. Ent juba selle aasta lõpul saavad slovakid oma suurlinnade vahel mööda kiirteed vurada. Siis lõpetab naaberriik Ungari Slovakkia piirini kulgeva viimase teelõigu ehituse ning sellega tekib kiirteeühendus ka Slovakkia kahe suurema linna vahele. Ehk peaks meie tublid valitsejad samuti mõnd naaberriiki paluma?