Jo Nesbø nimi ei vaja Eesti krimisõbrale tutvustamist. Iga tema uus raamat haaratakse ahnelt lettidelt nii meil kui ka rohkem kui 50 riigis, kus need ilmunud on.

Kohtumine Nesbøga valmistab ette tema uue romaani ilmumist eesti keeles.

Kes tappis Harald Meri?

5. aprillil 1990. aastal tapeti Türil Järvamaa praost, Türi kirikuõpetaja ja Eesti Kongressi liige Harald Meri. Elu võeti ka Meri koduabiliselt Valve Kleinilt.

Nende surnukehad leiti alles kümmekond päeva pärast kadumist Türi lähedalt karjäärist.

Räige tapatöö šokeeris kogu Eesti avalikkust. Käivitati massiivne uurimine, juhtunuga tegeles Ülemnõukogu komisjon. Aastaid ringlesid spekulatsioonid, juhtunust on kirjutatud pikki lugusid ja raamatuid, välja on paisatud pööraseid süüdistusi tuntud Eesti ühiskonnategelaste kohta. Üks suur küsimus: kas praosti mõrv võis olla seotud tema tegevusega punakurjategijate paljastamisel ehk olla poliitiline tellimustöö, on siiani vastuseta.

Eesti Ekspressi ajakirjanik Madis Jürgen võttis veel kord ja varasemast märksa põhjalikumalt ette Harald Meri ja Valve Kleini mõrva uurimise. Esimest korda on avalikkusel juurdepääs juurdlusega seotud ja varem salastatud olnud materjalidele, seni peidetud jälitustoimikutele ning kõigile uurimisversioonidele ning tõenditele.

Pilt, mis avaneb, on üllatav ning ehmatav. Krimifestivalil harutatakse uurimise sõlmpunkte otse teie silme all.

Madis Jürgenil on valmimas ka raamat Harald Meri tapmisest.

Juri Ustimenko verine amokijooks läbi Eesti

Vähe on Eesti inimesi rohkem šokeerinud kuritegusid, kui koos kaaslasega viis inimest tapnud, mitmeid rängalt haavanud ning rohkelt röövimisi toime pannud Juri Ustimenko saaga.

Oktoobri alguses möödub täpselt 20 aastat päevast, mil Eesti ajaloo üks jõhkramaid mõrvareid ning kõigi aegade noorim eluaegne vang koos Dmitri Medvedevi nimelise kaaslasega üle Narva jõe Eestisse ujus.

Mis sellele järgnes ja kuidas said võimalikuks Ustimenko ja tema kaaslase kuriteod?

Eesti Ekspressi ajakirjanik Kirsti Vainküla on uurinud väga põhjalikult erinevate juhtumite tausta ja leidnud uskumatuid seiku ja pöördeid tänu millele Ustimenko jälile saamine tippuurijate poolt üldse võimalikuks sai.

Miks tunnistasid täiesti asjassepuutumatud Eesti noormehed üles ühe Ustimenko roima? Kuidas aitasid Eesti inimesed Ustimenkol tegutseda? Kuidas elavad Ustimenko ohvrid, kel õnnestus imekombel eluga pääseda?

Kõik see ja palju muud avaneb Kultuurikatla laval.

Rahapesu saladused

Keegi ei tea Eesti pankade kaudu toimunud rahapesust rohkem kui Sulev Vedler Eesti Ekspressist, kes avaldas tunamullu selle kohta ka põneva raamatu „Pestud miljonid“. Sellegipoolest on väga paljud küsimused jäänud Eesti avalikkuse jaoks vastuseta.

Neist olulisim: kui me muudkui räägime rahapesust, siis miks meie uurimisorganid justkui midagi ei tee? Miks ei ole veel esitatud süüdistusi? Miks ei ole kedagi karistatud? Kuidas saab või miks ei saa kinni võtta sulisid, kes musta raha ebaseadusliku vahendamisega rikkust koguvad ja selle käigus Eesti rahvusvahelist mainet rängalt kahtlustavad?

Ka nendele küsimustele otsime laval vastuseid.

Narkomuulad, muutused vanglaelus, krimiajakirjanduse köögipool

Lisaks sellele süveneme Ekspress Meedia uuriva toimetuse vahendusel maailma, kus peavad ellu jääma Eestist pärit ja kaugetes riikides vanglasse mõistetud narkovedajad. Näeme, kuidas mõni rumal otsus võib muuta täielikult kogu elu.

Mitmete tuntud eksvangide ja karistusspetsialistidega arutame, kas vangla kui karistusviis toimib ja kuidas peaks 21. sajandil karistuspoliitikat muutma, et karistus midagi päriselt ka paremaks muudaks.

Päeva juhivad Mihkel Kärmas „Pealtnägija“ toimetusest ja Greete Lehepuu Eesti Ekspressist.

Festivali pääsmed ja rohkem infot leiab: ekspress.ee/krimi