Uuelt noorema põlvkonna peaministrikandidaadi suhtes on minu ootused kõrged, kuigi eilses Kahekõnes näis Rõivas hoidvat suisa konservatiivset joont. Jäägu see nišš meie nüüdsest opositsioonilistele konservatiividele, IRLile. Saagu sellest koalitsioonist suur isikuvabaduste kasvu liit.

Mõned näited. Eilne Ekspress kirjutas eestlastest, kes ei ole leidnud teist toimivat valuvaigistit peale kanepi (ei näe põhjust, miks nad meile valetama peaksid), ja kes elavad seetõttu pidevas teadmises, et nad võivad vangi sattuda. Kolm aastat tagasi avaldas teadusajakiri The Lancet põhjaliku hinnangu eri narkootiliste ainete ohtlikkusest, kus kanep jäi oluliselt alla alkoholile, ja ka teisele legaalsele substantsile, tubakale. Justiitsministeeriumi tellitud karistusõiguse revisjonist jätsid Tartu Ülikooli teadlased kanepit puudutanud ettepanekud esialgu välja, kuna „ei tahtnud hakata nööbile pintsakut külge õmblema“. Exceli-sõpradele Olümpias: kanepi legaliseerinud Koloraado prognooside alusel võiks Eesti-suuruses riigis tulu riigieelarvesse olla ca 20 miljonit eurot aastas.

Näiteid isikuvabadustest, mis väärivad tähelepanu, on aga veel, ja nii drastilisi vabadusi suurendavaid samme, kui tegi Dubćek Prahas 1968. aasta kevadel, mittekoalitsioonis, pole Eestis õnneks vaja. Samasooliste perede kooseluseadus vajaks aga samasugust lähenemist nagu kõikvõimalike e-riigi initsiatiivide puhul, kus me püüame maailmas pigem eesrinnas olla, mitte jääda sabassörkijaks. Integratsioonipoliitikas tuleks astuda samme, mis kõigist rahvustest inimestes tekitaksid tunde, et nad vabad ja võrdsed on. Sõnavabadus on isiklik vabadus, mida nn pronksöö seaduse ja allikakaitseseadusega kärbitud on. Ekspress on korduvalt kirjutanud kohtutes tõendamist leidnud ebaseaduslikust jälitustegevusest. Mitte ainult välisminister ei peaks olema kaitstud sanktsioneerimata pealtkuulamise eest.

Läbirääkijatele Radisson Olümpias soovitan soojalt sealset Pasta a la Caesar’it (EUR 8.50), ja keskendumist sellele, mis erakondi liidab: teha olemine talutavalt kergemaks.