EPL-st võib lugeda, et narkosurmasid on 2012.aasta algusest olnud oluliselt rohkem kui liikluses hukkunuid. Lisajõud tuuakse, aga mitte sinna, kus ohvreid rohkem vaid sinna, kus võimalik turvariskid rahaks pöörata. Samast lehest võib lugeda: „Isegi välismeedia pööras sellele tähelepanu, et Eesti narkosurmade arv on seitse korda euroliidu keskmisest suurem. Põhjuseks on 2000-ndate alguses tänavale tulnud fentanüül ehk valge hiinlane.“

Võtab suisa nõutuks — politsei arvab ja lugeja usub tõsimeeli, et süüdi on mingi aine ja taeva pärast mitte inimesed, kes seda levitavad? Narkopolitseinikud ise nurisema ei kipu, ilmselt oleks neil see ressurss nii raha kui ka muude ressursside osas võrreldav liiklustrahve kasseerivate (väljakirjutavate) ametivendadega maanteedel, oleks olukord ehk teine. Samas, on üsna selge, kummast tegevusest riigi ülepolitiseeritud rahakott enam huvitatud on. Metsaveoautojuhid teavad näiteks täpselt, et läti ametivennad võivad meil ülekaaluliste koormatega täiesti muretult tunda juba seepärast, et neil trahviraha kättesaamine on oluliselt keerukam kui omadelt — kah omamoodi hierarhia, kus ei maksa mingi sageli müstiline ohutus vaid puhas papp.

Kummaline on mõtlemise muutumine või selle vaikne, kuid süstemaatiline muutmine. Inimene ostab päevast päeva üha kallimaks muutuvat üsnagi müütilist substantsi, antud juhul turvalisust ja maksab selle eest tõrkumata. Kõikvõimalike propagandistlike turvalisuskampaaniate tekstid viitavad oma terve mõistuse puudulikkusele või vähemalt kaosele selles. Olgu see suurt raha maksev kampaania, mis propageerib käte pesu või nüüd üsna värske näide selle kohta, kuidas armsast kiisusid ja notsusid vedanud rongist on tehtud suisa vaenlane — Tunne vastast, rong tuleb ja litsub su laiaks! Piilupardi asemel jõllitavad vedurist sind inimvihkajaliku pilguga masinistid, kes sinust ilmaselge ükskõiksusega üle sõidavad — mis sa siis kakerdad seal ees ja kas sul trahv viimasest korrast ikka maksmata?! Paras sulle!

Arusaamad turvalisusest muutuvad sedavõrd, kuivõrd neid meile ette söödetakse ja see kõik on meie endi huvides. Pole mingi saladus, et kraanivesi näiteks enamuses Tallinnas on oluliselt tervislikum ohutuse mõttes, kui suvaline pudelivesi. Üldlevinud arusaama järgi see ju nii olla ei saa, ma ju maksan selle neetud pudelivee eest ränka hinda ja see ju peab hea olema, veelgi raskem on aga endale tunnistada, et olen aastaid loll olnud ja kogu aeg maksnud millegi eest, mis seda väärt ei ole. Tulles jutu alguse juurde tagasi, tuleb Corey Robiniga nõus olla — ideoloogia on tõepoolest oskuslikes kätes võimsam kui aatomipomm ja efektiivsem kui kõik senised geneetikud, kel ilmselt ei õnnestuks inimest nii lihtsalt mingiks lojuseks muuta.