Muidugi, praegune nimi on ajalooline ja rahvale omaseks saanud, aga ei sobi tegelikult enam põrmugi tänasele Savisaare parteile, tekitab võõritimõistmist ja paksu verd. Keskerakond peaks tähendama justkui tsentrismi, universaalsust. Ja kui siis reaalsuses hoopis teistsugust, ühele kindlale rahvusvähemusele suunatud poliitikat aetakse, teenib see kriitikat. Aga oletame, et Keskerakonna nimeks oleks hoopis Vene Erakond Eestis? Siis oleks kõik korraga arusaadav ja mõistetav. Siis poleks Lasnamäele vene kirikut, patriarh Aleksiuse väljakut ja Moskva parki rajavale parteile mitte midagi ette heita.

On iseenesest huvitav, kuidas Savisaar omadega sinnamaale on jõudnud. Mäletame ju veel kõik tema patriootlikku pasunahäält: „Kordan, Toompead rünnatakse!“ Tollaste internatside jaoks oli Savisaar kahtlemata kõige kurjem vaenlane. Aga tänaseks on tollased lõukoerad taltsutatud ja söövad peremehel peost.

Täpselt nii juhtus ju ka Pipi isa, kapten Eefraim Pikksukaga. Kui lained olid ta Kurrunurruvuti saare rannale toonud, tahtsid kohalikud neegrid teda esimese hooga ära süüa. Aga kui kapten Pikksukk oli paar palmi paljaste kätega maa seest välja juurinud, valisid kurrunurruvutid ta hoopis oma kuningaks. Pipi isa pani niinest seeliku selga ja temast sai Kurrunurruvuti saare paks valge pealik. Neegrid lõid trummi ja Eefraim Esimene õpetas neile rootsi keelt.

Ka Savisaar on õpetanud oma „rahva“ eesti keelt rääkima ja pakub noortele vene rahvusest isikutele ilusat karjäärivõimalust. Kaua see ühe Boroditši tegemine Savisaarel aega pidi võtma? Ei mäleta enam täpselt, aga kindlasti väga vähe. Linnapea käed on meistri käed! Ja Savisaar on neid palju valmis teinud. Yana Toom, Kõlvart… Tõesti, nagu papa Carlo!

Tõsi, Keskerakond ei koosne kaugeltki ainult „kurrunurruvuttidest“. Ehkki Savisaare lähiringis kohtab vene nimega inimesi aina rohkem, kuulub erakonda jätkuvalt ka eestlasi. Ma arvan, et vanast harjumusest. Nad pole lihtsalt märganud, et erakond, mille liikmed nad rahvarinde aegadest saadik on, ajab täna hoopis teist asja, esindab hoopis teisi inimesi. Ja siis on muidugi veel mõned, kes muudatusi hästi näevad, aga on valmis kannatama – selle nimel, et seista õigel hetkel Juhi surivoodile kõige lähemal. Et siis, kui riigiõun väsinud käest põrandale veereb, saaks selle esimesena üles tõsta.

Aga see on juba erakonna siseasi ning tulevikumuusika. Praegu aga soovitan ma tõesti soojalt: muutke nime! Vene Erakond Eestis kõlab ju igati soliidselt, vajadus säärase partei järele on vaieldamatu ja neil on oma kindel koht Eesti poliitikas. Keegi peab ju esindama kõiki venekeelseid kodanikke, ja kui Savisaar seda juba kord teeb (ja hästi teeb), siis milleks elada vale nime all? Kaitsepolitseid nagunii ninapidi ei vea, aga valijail on mugavam.

Ja veel paar sõna Moskva pargist. Kui juba teha, siis õigesti! Nii nagu jaapani aed pole kaugeltki mitte iga suvaline murulapp, nii olgu ehe ka Moskva park. Gaseeritud vee automaatide, kollaste kaljatünnide ja doominod taguvate vanameestega.