Mõnigi domeenireformiga kaasnenud muudatus on igati tervitatav. Näiteks ei tehta nüüdsest enam takistusi, kui keegi tahab endale mitu internetidomeeni registreerida. Tulemas on täpitähtedega domeenid. Ja kellegi kaubamärgi kaaperdamine internetis muutub tunduvalt keerulisemaks.

Kõige rohkem vastukaja on põhjustanud aga aastatasu, mis on mitu korda suurem kui näiteks .com või .eu domeenidel, või isegi meie naabrite Soome või Lätiga võrreldes. Kui ma Sihtasutuse juhtidelt Marek-Andres Kautsilt ja Jaak Lippmaalt hinna kohta küsisin, sain vastuseks:

a) meil on nii vähe domeene, mis tõstab hinda;
b) siis ei registreerita domeene lihtsalt niisama ja ei jäeta ripakile;
c) sihtasutuse kulud vajavad katmist, .ee-tsooni turvalisus tagamist.

Kasumit teeniva ettevõtte jaoks pole 25 eurot aastas tõesti märkimisväärne. Aga kui eraisik oma veebisaidiga raha ei teeni (ja on pealegi näiteks üliõpilane või töötu), on see talle täiesti mõttetu kulu. Ta viib oma saidi siis mõne tasuta teenust pakkuva gigandi (Wordpress, Blogspot vms) alla või registreerib .ee asemel näiteks .com domeeni. Seda on juba teinud isegi riigi enda rohujuure-üksused – külad! Mõneti võib seda lausa võrrelda talentide väljarändega, keda nüüd kangesti Eestisse tagasi tahetakse meelitada.

Lippmaa sõnul ei saa kellelegi soodustust teha, sest see rikuks rahvusvaheliselt nõutud võrdse kohtlemise printsiipi. Minu meelest ei ole aga kuidagi võrdne kohtlemine seada ühele pulgale miljardeid teeniv Eesti Energia ja peost suhu elav eraisik.

Heakene küll, kui EIS ei saa ega taha soodustada Eesti eraisikute tegutsemist internetis, siis võiks riik kui EISi osanik midagi ette võtta. Internet on muutunud sisuliselt juba inimõiguseks. EesnimiPerenimi@eesti.ee e-postiaadresside kehtestamisega tehti oluline samm selle kinnistamisel. Miks mitte näidata edumeelse internetiriigina suunda ja laiendada internetidiskursuse piire, andes oma kodanikele sarnaselt ka tasuta EesnimiPerenimi.eesti.ee domeen? Nii laheneks pri.ee kadumisega tekkinud tühik.

Tõsi, tekib probleem – näiteks Jaan Tammesid on Eestis palju, jaantamm.eesti.ee aadresse aga saab olla vaid üks. Lahendus oleks number nime järel. Seega võiks vaid üks Jaan Tamm saada “ilusa” aadressi. Ent täpselt samamoodi nagu eesti.ee puhul, on “ilusate” aadresside ressurss piiratud igal pool mujal internetis. See ei muuda põhimõtet, et riik võiks kodanikele põhiõigusena internetis koha tagada.Kallis ega aeganõudev see pole.