Viiekorruselise pruunist tellisest maja esimese korruse rõdule oli püsitatud aiamajakest meenutav juurdeehitis, vaatega aiale.

Naabreid vihastas selline inetu isetegevus ajaloolise hoone kallal ning nad kaebasid linnavalitsusse. Kuna linnapeal vajalikku ehitusluba polnud, siis nõudsid planeerimisega tegelevad ametnikud temalt putka kiiret lammutamist. Linnapea võttis kuulda ja veel hilisõhtuni nähti teda koos abilistega paaniliselt putkat lammutamas. Hommikuks oli maja endine välimus taastatud.

Iroonia seisab selles, et Johnsoni üks põhilubadusi valimiskampaania ajal oli hoida pealinna kultuuripärandit. (Võrdluseks võiks tuua, et Tallinna linnapea eksabikaasa poolt elamu loata maani maha lammutamist pidas munitsipaliteet juriidiliselt täiesti korrektseks.)

Ma räägin sellest muidugi tagamõttega. Ajendiks on Tallinna linnapea Edgar Savisaare juhitud Tallinna linnavalitsuse poolt lasteaedadele laiali saadetud käsk niigi kärbitud eelarvet veelgi vähendada, mis tekitas suure paanika ning mille Savisaar päev hiljem oma alluvaid süüdistades tagasi võttis.

On ju võimalik, et linnavalitsuse rahaasjad on omadega täiesti põhjas ning tühjas linnakassas käib paaniline rabelemine, kuid see ei ole peaasi. Peaasi on see, et Savisaare isik juhib pidevalt tähelepanu kõrvale põhiteemadelt ning sunnib tegelema temaga, mitte probleemiga. Kui Tallinna linn tahtis muuta valimispiirkondade süsteemi, siis asus Riigikogu kiiresti seda blokeerivat seadust vormistama; kui Tallinn võttis kasutusele müügimaksu, siis asus Riigikogu müügimaksu ära kaotama. Sama aktiivselt reageerib ka Tallinna linnavalitsus valitsuse tegevusele – küll annab kohtusse, küll otsib õiguskantslerilt abi jne. Uskumatult mõttetu kõrgepalgaliste ametnike aja raiskamine, mida tehakse kõigi maksumaksjate raha eest.

Selle asemel, et kogu aeg reageerida Savisaarele, kes on nagunii sammu võrra Reinsalust ja tema kompaniist eespool, hakaku noormehed tegelema pealinna seadusega, kus kohaliku omavalitsuse ja riigi vahekorrad on selgeks tehtud ning linnapea alluvus valitsusele sobivaks timmitud. Probleem tuleb päevakorrast maha võtta ühe korraga! Nüüd on Reinsalu kord tõsta tormi Edgari südames! Arvestades praegust jõudude vahekorda Riigikogus, peaks asi minema suhteliselt libedalt.

On ka teine võimalus – konsulteerida Kremli administratsiooniga ja teha Savisaarega sama, mida Kreml ja Savisaare juhitud Keskerakonna sõsarpartei Ühtne Venemaa tegid Moskva linnapea Juri Lužkoviga – ta lihtsalt mingi bürokraatliku topletnelsoniga maha võtta.

Kui see tundub liiga bütsantslik, siis võib vaadata ka lääne poole – lugesin kuskilt, et kui üks Londoni linnapea muutus Briti valitsusele liiga tülikaks, siis kaotas valitsus Londoni linnapea koha mõneks ajaks hoopis ära ning tegi pealinna valitsemise ülesandeks ühele valitsusasutusele. Eestis sobiks Tallinna juhtimine hästi majandus- ja kommunikatsiooniministri haldusalasse.