Ikka ja jälle jõuame me oma venekeelsest elanikkonnast rääkides tõdemuseni, et eesti- ja venekeelsed inimesed elavad erinevas inforuumis. Sellest ka paljud probleemid, arusaamatused vääritimõistmised jne.

Nüüd siis on rahvastikuminister Urve Palo kontor andnud teada, et plaanivadki ses kanalis näidata vestlussaadete seeriat. Kui nii, siis on selge, et peame leidma mooduse, kuis venekeelseteni info viia.

On fakt, et suures osas on vene inimene televiisoriinimene. On fakt, et 80 protsenti kohalikest venekeelsetest vaatab Pervõi Baltiiski Kanal`i (ehk PBK-d). Seega, kui on valitsusel siiras soov viia venekeelsele vaatajale infot otseallikaist, siis, parku, on just see kõige mõjukam kanal. Riikliku RTR Palneta kavva pole oma saadet suruda võimalik, teiseks on see kolm korda väiksema auditooriumiga. REN TV on ideoloogiliselt hoiakult ehk sobivam, ja saatele ruumi leidmisega poleks probleemi, ent ka selle kanali vaadatavus on väike - umbes neli korda väiksem kui PBK´l.

RTVI - millega koostööd soovitas, kui ma õigesti mäletan, soovitas the Economisti vaatleja Edward Lucas, oleks muidugi kõige meeldivam Vene kanal, aga selle vaatajaskond on Eestis kaduvväike. Pealegi kaldun arvama, et seda vaatavad siin rohkem eestlased. Tõsi, pikemat koostööd maksab RTVIga siiski kaaluda.

Et miks ei võiks tellida saadet rahvusringhäälingu venekeelsete saadete toimetuselt? Tundub, et just selles on viimaste päevade vaidluste tegelik sisu.

Aga neid saateid ei vaata tänase seisuga just paljud venekeelsetest.  Pealegi, nii tundub mulle, on ERRi nn vene toimetusel hoopis vastupidisem ülesanne - tuua Eestis elav vene seltskond meile lähemale.

Seega siis PBK. Nii palju kui ma tean, näidatakse saadet (kokku tuleb neid 12) pühapäeva õhtuti-  st. hea vaadatavusega ajal. Jah, ei saa välistada, et enne Palo büroo poolt tellitud jutusaadet ja pärast seda valab mõni venemaine staaranalüütik või vaatleja kogu sealräägitu massiivse nö. õige ideoloogiaga üle. Ent pole parata. Sellega tuleb arvestada.  

Hoopis olulisem küsimus on mu arust see - kes on saatejuht. Kes on see, kes piisavalt hästi tunneb ja tunnetab vene auditooriumit. Urmas Ott, rahu tema põrmule, on ju surnud. Kedagi teist, kes võiks me venekeelsele publikut paeluda, ma ei tea. Aga kui pole tugevat saatejuhti, pole ka saadet. Ja sellisel juhul on see tõesti asjata raha raiskamine. On ju?