Kohtunik tundus olevat kuidagi kannatamatu. Protokollist võis lugeda (hiljem üksikute istungite protokolle enam internetti ei pandud), kuidas ta soovitab leinavatel peredel tungivalt “pöörduda preili Birnbaumi poole”. Sheila ­Birnbaum on Hellersteini abi kahjuhüvitiste väljamaksmise asjus.
Kõik aga ei olnud nõus rahaga leppima. Internetis ripub 2002. aasta maikuu video, kus FOX TV staar Bill O’Reilly küsib Ellen Mariani käest korduvalt, miks too nõuab kohtuistungit. Mariani mees Neil hukkus United Airlinesi lennukis, mille kaaperdasid väidetavalt nugadega vehkinud usuhullud. Mõnda neist ei otsitud korralikult läbigi. “Ma tahan õiglust,” vastas Mariani. Kohe kehtestati naisele, nagu ka teistele 9/11 hagejatele, kohtumäärus, mis keelab neil käimasolevast kohtulikust asjaajamisest rääkida. Tänaseks on Ellen Mariani siiski loobunud oma inimõigusest “kiirele ja erapooletule” kohtuprotsessile...

New York Times (28. aprill 2011) teatab, et kõik hagejad on hagidest loobunud. Kõik, peale ühe – Mark Bavise perekonna. Bavis istus teises lennukis, mis kaksiktornidesse sööstis. Pere on oodanud protsessi juba üheksa aastat. (Ei saa võrdlemata jätta: eelmises Eesti Ekspressis imestas Kirsti Vainküla, kuidas maailmaajaloos vähetähtis perevägivalla juhtum on Eesti kohtutes marineerinud kolm aastat...)

Ent kohtunik Hellerstein jätkab oma kärsitut liini. Ta ei taha pikalt uurida, miks lasti juba varem teada moslemi äärmuslased Bostonis lennu nr 175 pardale ilma turvakontrollita. “Ma määran istungile ajalise piiri. Nii süüdistus kui kaitse saavad seisukohtade esitamiseks 50–60 tundi aega. Kuu ajaga saab protsess läbi. Ma jälgin mitte päevade, vaid minutite otstarbekat kasutamist,” kuulutab kohtunik. Kaitsja Donald Migliori vaidleb muidugi vastu, öeldes, et tõendusmaterjale on miljoneid lehekülgi ja lõpuks räägitakse ju Ameerika ajaloo ühest kõige olulisemast kuriteost. New York Times nimetab kohtuistungi ajalist piiramist “ülimalt ebatavaliseks”.

Hea siis, et ameeriklased omal maal vähemalt ühte valitsusest sõltumatut kohtulikku uurimist näevad. Huvitav, kui Mark Bavise perekond rääkida tohiks: kas ja mida neile on hea või kurjaga lubatud, et ka nemad siiski kohtusse hagema ei tuleks, nagu Ellen Mariani ja tuhanded kes alguses seda plaanisid?