Platon

Kümme päeva tagasi kaebas Eesti suurima infoportaali moderaator, et Konservatiivse Rahvaerakonna teemad on Delfi kommentaariumisse toonud erakordselt palju rumalat ning agressiivset vahtu. Kui juba Delfi moderaator nõnda tajub, peab asi olema tõesti hull. Ja oligi: üle-eelmisel nädalavahetusel Delfi suisa blokeeris Mart Helme erakonnaga seotud artiklite kommentaarid.

See ei aidanud. Vihane rahvas helistas toimetusse, valas sõnavalinguga üle ajakirjanikke ja sekretäre ning kribas EKRE kaitseks kommentaare teiste teemade all. Mõnes mõttes oli see EKRE pooldajate enesekaitse liigse poliitkorrektsuse vastu. Seega osa vabast arvamusvahetusest. Harimatud oletused selle kohta, mida Adolf Hitler õigesti või valesti tegi, kütavad vaba arvamusvahetuse temperatuuri aga sedavõrd üles, et osa arvajaid ehmuvad: kes seda meiega teeb? Kas meie ise või lükkab keegi takka, et me end lolliks teeksime ning paneksime toime kollektiivse sõnateo, mida hiljem ei saa enam tagasi võtta, ent mille alusel meid Euroopas hindama hakatakse?

Paari päeva pärast tundub, et pulss läks ilmaasjata üles. Kas keegi on natsionaalsotsialistliku partei asutanud? Ei ole. Isegi Adolfi natsiparteis polnud eestlasi – ei võetud. On kellelgi olnud plaan vähemusi kiusama hakata? Samuti mitte. Lihtsalt vahetati veidi internetis baite.