Tuleva aasta 1. septembril antakse stardipauk. Riigieelarvevälised kohad, kus tuleb tasuda õppemaksu, kaovad ning kõigil on võrdsed võimalused. Esimesel semestril ei pea keegi õppemaksu maksma. Edaspidi pääsevad õppemaksust need, kes suudavad semestri jooksul koguda vähemalt 30 punkti. Kvaliteet pole oluline – peaasi, et punktid koos. Kes kogub ühel semestril 32 punkti, võib järgmisel piirduda 28ga. Kui aga nõutud punkte kokku ei saa, tuleb õpetamise eest tagantjärele tasu maksta.

Eeldatavasti võiks see tähendada tulevikus rohkem tasuta õppekohti, kuid see pole veel kindel. “On võimalik, et Tallinna ülikoolis mõningatele erialadele vastuvõtuarvud hoopis vähenevad,” ütleb Tallinna Ülikooli prorektor Priit Reiska.

Täpsed vastuvõtutingimused selguvad sügisel, võimalik, et osal erialadel hakatakse arvestama ka vestluse tulemusi. “Osas tehnikaülikooli teaduskondades tehakse juba praegu vestlusi kandidaatide täpsemaks diferentseerimiseks, seda kindlasti jätkatakse ja pigem laiendatakse,” räägib Tallinna Tehnikaülikooli õppeprorektor Kalle Tammemäe.

Oluline on, et uue seaduse järgi saab nõuda tasu neilt, kes proovivad samale erialale astuda nii tänavu kui ka tuleval aastal. Kas kõrgkoolid seda võimalust kasutavad, pole nad veel otsustanud.

Avatud Ülikooli ehk neid, kes soovivad töö kõrvalt haridust omandada, muudatused ei puuduta – kõrgkoolil on õigus neilt õppemaksu nõuda.