Kuigi Habbo Hotellis resideerumine iseenesest ei maksa mängijatele midagi, maksab kõik, mis teiste liitunute silmis selle asukate sotsiaalset prestiiži tõstab: peale mööbli saab avatarile osta soenguid-riideid-aksessuaare, liituda privileege pakkuva Habbo Clubiga jms.

Habbo kogukondi on üle maailma 30 ringis. Ainuüksi Soomes käib Habbos suhtlemas 250 000 kasutajat kuus, kogu maailmas 13 miljonit. Kokku on Habbos registreeritud üle 100 miljoni avatari. Kasutajate keskmine vanus arvatakse jäävat üsna õrna ikka - vahemikku 10-15.

Põhjus, miks Habbo Soomes taas uudi sekünnise ületas, polnud seekord Sulake suurepärastes majandustulemustes, vaid järgmine: üks võrgustiku kasutajatest lõi virtuaalhotelli ruumi nimega "seksihuone" (seksituba - s k). Tuba olevat hetkega täitunud virtuaalseksi harrastajatest. Pärast korduvat toa tühjendamist lukustasid administraatorid ruumi, selle looja sai lühiajalise kasutuskeelu. Sulake kommunikatsioonijuht Juhani Lassila suhtus intsidenti rahulikult, kommenteerides, et noored teevad ikka kõiksuguseid tempe ning "reaalmaailma koerusi kohtab virtuaalmaailmaski".

Teatud mõttes võib paljusid populaarseid virtuaalmaailmu vaadata kui n-ö kiiva kiskunud utoopiaid. Disaineritel on virtuaalseid suhtlusplatvorme luues omad eesmärgid, kuid reaalse sisu loovad keskkondadesse lõpptulemusena kasutajad, ning nende motiivid ja käitumine erinevad sageli loojate poolt ettenähtust. Peale selle, et virtuaalmaailmades ilmnevad omal viisil reaalsesse maailma kuuluvad rassism, vägivald jms, kulutab näiteks oma (või pigem vanemate) raskelt teenitud raha Sulake esindajate sõnul Habbos kõikvõimalikku virtuaalkaupa ostes vaid kuni 20% kasutajatest. Kuna Habbos on positiivse sotsiaal se tagasiside võitmise vahendiks "furni" (sõnast furniture - mööbel ingl k), tegeleb märkimisväärne protsent kasutajatest siiski furnituuri iga hinna eest teistelt kasutajatelt välja lunimisega või isegi petmisega.

Teine suur "must" on Habbos virtuaalse poiss- või tüdruksõbra omamine. YouTube'is võib veenduda, et "Habbo seks" on juba ammu muutunud omaette terminiks. Tüüpilises "Habbo seksivideos" lamavad kaks avatari voodis ja tegelevad verbaalse virtuaalseksiga. Teised käivad toast sisse-välja.

Alaealiste puhul, nagu praegu, taanduvad küsimused kõikvõimalikust regulatsioonist paratamatult lastevanemateni.

Üks nõutu ema küsib Soome netilehel plaza.fi, kas Habbo võiks sobida tema 10aastasele tütrele. Vastajaid on 45 lehekülje jagu ning enamik foorumikasutajatest arvab, et tegemist on igati korraliku ja turvalise kohaga. Samas vastajad ei tee saladust sellest, et nad on isegi 10 aasta vanused. Habbo kasuks argumenteeritakse selle põhjal, et nad ise on oma virtuaalelu seal juba 7-8aastasena alustanud. "Ja kus need teised lapsevanemad siis on?" tekib küsimus. Kindel on vaid see, et nad ei istu Second Life'is toime pandud mõrva eest vanglamüüride vahel - Soomes pole selliseid juhtumeid veel esinenud.

Ave Randviir on Jyväskylä ülikooli digitaalkultuuri magistrant, kes vahendab Eesti Ekspressile Soome meedias kõneainet pakkunud teemasid.