Valearvamus sai hoo sisse kui meedia hakkas kajastama Jaak Joala mälestusmärgi kolmeliikmelist zürii koosseisu, kuhu kuulus ka eraisikuna härra Pepe Raju, kes on ka Viljandis elav JJFC liige.

Siinkohal väidame, et meie klubi ei olnud volitanud ühtegi meie klubi esindajat osalema ametlikult ega ka mitteametlikult mälestusmärki hindavas züriis. Seega sai hr Raju esindada vaid iseenda, mitte JJFC arvamust. Meedias jäi aga vale muje, nagu oleks klubiliikme ainuisikuline otsus olnud klubi üldist arvamust esindav. Siit tekkis eksitav vasturääkivus. Jaak Joala Fanclubi (JJFC) ei suhtu poolehoiuga kuju sellisesse nägemusse ja leiame, et see ei ole laulja vääriline ning ei täidaks oma eesmärki. Avalik (linna)ruum tuleb täita maitsekalt.

Jaak Joala kuju sellisel viisil tõlgendamine on eksitav, tekitab ängi, on rõhuv ja ei kattu laulja üldise kuvandiga - pakkuda rõõmu, helgust, silmailu ja rahulolu.

Jaak Joala kuju sellisel viisil tõlgendamine on eksitav, tekitab ängi, on rõhuv ja ei kattu laulja üldise kuvandiga - pakkuda rõõmu, helgust, silmailu ja rahulolu. See, mis oleks talle pühendatud mälestusmärgi loomise ja paigaldamise juures elementaarne.

Praegu oleks see nagu tänapäevane versioon aheldatud Prometheusest, kes varastas jumalate seljatagant inimkonnale tule ja karistuseks aheldati ta kalju külge. Jaak Joalast hetkel loodud mälestusmärgi eskiis jätab mulje, nagu valaksime ta maitsetult betooni meile kingitud kauni ja lummava eest (tsiteerides osaliselt ühte paljudest fännklubi liikmetest). Asi pole ainult selles, et üks skulptor näeb Jaaku just sellises kuvandis, vaid selles, et see mälestusmärk luuakse kiirustades ja suunatud pakkumisele põhinedes ning see ei ole jätnud muljet hea tava ja ausa konkurentsi järgimisest.

Meie JJFC toetaksime igati ettepanekut korraldada uus ja avatud konkurss Jaak Joala mälestusmärgi rajamiseks, kus otsustamisse oleksid kaasatud ka Viljandi linna elanikud ja miks ka mitte JJFC. Loomulikult ootame võistlustööna teiste seas ka hr Karmini nägemust tulevasest kujust.

Ja kui meil pole teist valikut, kas me siis peame ikkagi leppima hambad ristis selle ühega, mis ei jääks pakkuma püsivat väärtust Viljandi linnas armastatud lauljast? Jaak Joala mälestusmärk ja selle loomise lugu ja püsimine peaks olema kokkuvõtvalt positiivne ja jäämagi ainult rõõmsate emotsioonide loojaks. Hetkel on see kõige suurem võimalik väärtus Jaak Joala mälestusmärgi juures juba eos ära lörtsitud. Kui kahju - nagu Jaak ise ka kunagi laulis.