Strandberg on ajanud metalliäri, müünud tšetšeenidele rublasid ja rajanud roheliste partei. Ta on meisterliku absurditajuga karikaturist ja sündinud diilimeister.

Aeg-ajalt ei saa tavalised inimesed aru, kas Strandberg teeb jälle nalja või on tal tõsi taga. 2007. aasta koalitsioonikõnelustel pakkus Strandberg välja idee, et inimesed peaksid sõlmima perearstiga lepingu, et nad ei suitseta ega joo. Kes oma lubadust peab, sellele maksab riik osa tulumaksu tagasi.

Mitterohelised poliitikud ütlesid, et nii ei saa. Strandberg käis siis välja uue idee: kõik need, kes perearstiga sellist lepingut ei sõlmi, hakkavad rohkem tulumaksu maksma.

Lugu lõppes sellega, et rohelisi koalitsioonikõnelustele enam ei kutsutud. Kellelgi polnud tarvidust Strandbergiga vaielda, sest valitsuse tegemiseks jagus hääli piisavalt.

Eelmisel aastal olukord muutus. Ansip viskas sotsid valitsusest välja ja vajas riigikogus abi. Roheliste kuus häält läksid hinda ning Strandberg tegi nende põhjal kohe saja miljoni kroonise diili.

Roheliste abil läks riigikogust läbi koondamisi lihtsustav töölepinguseadus, kärbiti riigieelarvet ja tõsteti kütuse, gaasi ja sigarettide aktsiisi.

Tänutäheks toetas riik roheliste soovil mitme miljoniga koolide füüsikaõpet. Ja asutas uue asutuse, Kliima- ja Energiaagentuuri. Selle ametlik lühend on KENA, aga Toompeal kutsutakse seda hüüdnimega KLIIMAKS.

Agentuuri tegevus on jäänud seni arusaamatuks, küll aga tuleb selle aasta lõpuks kulutada üle 80 miljoni krooni. KLIIMAKSI, vabandust, KENA nõukoda juhib loomulikult Strandberg.

Pärast Strandbergi edukaid diile hakkas partei seest käärima. Täna uurivad roheliste siseelu kohus, prokuratuur ja kapo. Isegi kõike näinud Keskerakonnas pole asjad ealeski nii pentsikud olnud.

Enamasti tekivad parteides kismad pärast võimust ilmajäämist. Rohelistel käib asi vastupidi, nende fraktsioon on saavutanud viimase aastaga Toompeal rohkem kui eales varem. Mulle tundub, et tüli põhjus peitub Strandbergi professionaliseerumises. Temast on saanud kõiki vahendeid kasutav jesuiitlik, roheliste jaoks liiga kõrge kvalifikatsiooniga poliitik.