Oodatakse ja loodetakse, et juudid tulevad. Avalik kahtlemine selles oleks midagi pühaduseteotuse sarnast. Aga sisemuses kahtlevad selles kõik. On ka põhjust.

Oli vist käesoleva aasta jaanuaris, kui Siinaiga piirnevas Gazas lasti piir õhku ning üle selle tuli ligemale pool miljonit inimest. Täpset arvu teab Allah. Enamik tulijaid olid kõigest igapäevasest puudust tundvad ostlejad. Juudid on Gaza sisse piiranud ja seal napib kõigest.

Mis on aga ühist Siinai kevadistel ootustel ja talvisel intsidendil Gaza/Egiptuse piiril? See, et on enam kui tõenäoline, et nende poole miljoni ületulnu seas oli ka radikaalselt meelestatud inimesi. Selliseid, kellelt Iisrael on võtnud kõik. Jätnud ainult kättemaksuhimu. Kardetakse, et need viimased, põrgumasinad või selle materjal kaasas, redutavad kusagil Siinai mägedes ja oota­vad oma tundi - kohe saabuvaid juutide pühi. Et siis mägedest alla hiilida ja kusagil juudi puhkajate seltsis üks ilmakärakas korraldada.

Selliseid plahvatusi on korraldatud Siinail iga paari aasta tagant. Esimesed olid Taba Hilton ja Ras Shaitani kämping, sellele järgnesid võimsad plahvatused Sharmis ja hetkel viimane mütakas käis ära Dahabis. Nüüd on olnud mõnda aega vaikne. Ja seda kindlasti mitte Egiptuse julgeolekujõudude efektiivse ennetustöö tõttu. Need töötavad endiselt pintsiibil, et kümme lolli annavad kokku ühe targa. Võta näpust, ei anna.

Nii nagu igas muuski riigis, ei poe valitsuse antud mundrisse just mitte kõige helgemad pead. Suisa vastupidi.

Ja nii ongi tulemuseks see, et kõiki maanteid ja transpordisõlmi kontrollivad sõjaväe ja politsei kontrollpunktid, kust hiirgi ilma Mubaraki loata läbi ei tohiks pääseda, on täis kahtlustavaid, aga üdini naiivseid ja hõlpsasti tüssatavaid vuntsikandjaid.

Nende eesmärk oleks nagu julgeoleku ja korra tagamine. Aga senised stsenaariumid on näidanud, et see kontrollpostide võrk peab sama palju kui põhjata sõel.

Kui kõrbe läheb viiest eestlasest koosnev seltskond, siis tekitab ohvitserile ületamatu probleemi sõna "eestlane".

Kes need on ja kuidas seda kirjutada, küsib kõrbe minejate üle arvet pidav ohvitser.

Kirjuta siis parem, et sakslased, annab eestlasi vedav beduiin hüva nõu.

Mõeldud, tehtud!

Kõrbest välja tulevat sama seltskonda kirja pannes on ohvitser juba unustanud, et ristis eestlased sakslasteks, ja kirjutab üles, et see ja see kell väljusid kõrbest viis inglast. Selliste meeste tagada on Siinai julgeolek.

Enamik Siinaist ja ka Egiptusest elab aga oma muretut elu. Küll Allah kõik joonde ajab.

Kui hooaeg tuleb rahulik, siis on kõik hästi. Kui kärgatavad pommid, siis ei ole hästi, aga loodetavasti saab varsti olema.

Ainus, kes pommidest ja terrorist võidab, on Egiptuse loodus. Tuleb vähem inimesi. Lõhutakse vähem koralle, tallatakse vähem habrast kõrbe, toodetakse vähem saasta...