Ma tean, et mustlane ei ennusta kunagi teisele mustlasele. Tumedat verd meesterahvas võib proovida kusagil Ida-Euroopa linnas käevaatamisega tüütavale mustlannale öelda, et on tema hõimlane. Ta jäetakse silmapilkselt rahule.

Ma nüüd mõtlengi, miks. On kaks võimalust: mustlased ise teavad tuleviku ennustamise võimatust, ning kogu see värk on mõeldud kristlastelt nende raha väljapetmiseks; teine oletus aga on see, et mustlased peavad tuleviku teadmist kahjulikuks.

Mihhail Bulgakovi suurromaanis on varieteeteatri puhvetipidajast ätt, kel jätkus jultumust minna Saatana juurde paberilipakaiks moondunud tšervoonetsite pärast vigisema, ning kes sai karistuseks teada oma tuleviku – parandamatu haiguse avastamise, täpse surmapäeva, isegi haigla nime, kus ta hinge heidab. Õnnetu üritas saatust muuta, lidus Moskva parima onkoloogi juurde, palus preventiivset ravi, aga kõik muidugi mõista asjata. Parem kui ta ei teadnuks midagi; saanuks rahulikult teiste omasugustega talle antud aja sees teed luristada, doominot mängida, tähtsusest pakatades jutukest veeretada. Ennustusega võeti talt see kõik. 

Tulin just Viljandi folgilt. Rahvas rääkis seal palju ilmaennustuslikku juttu. Pajatati trombist, mis pidi kohe-kohe kusagilt Lätist pärale jõudma, et piitsutada vihma ja kangutada katuseid. Jäi mulje, et seesinane tromb on festivali põhiesineja. Ei ta lõpuks tulnudki, aga samas oli ta ootusärevates meeltes juba justkui kohal. Murelikult taevast kiigates kulus alkoholi kohe tunduvalt rohkem kui muidu.

Ega tulevikku pole vaja teada ka siis, kui seal terendab mingi suur õnnestumine või lausa õnn. Siis jälle ei saa ootusärevusest rahu.      

Veeretasin tookord Sassi õues kümmekond minutit männikäbisid, tõusin siis püsti ja läksin kiirel sammul Leisu sadamasse. Tund aega hiljem olin juba Hiiumaal. Polnud mul nõia juurde tegelikult mingit asja. Meil kellelgi pole.

Kui nüüd just pole käsil ühiskondlikud küsimused. Kohalike valimisteni on jäänud kaks kuud. Umbes kuu aja pärast võib juba hakata valimistulemuste kristallkuuli nühkima.  

              ;