Ei tea jah, miks see niimoodi välja on kujunenud ja vajalikuks saanud. Ju siis on hirmutamine hea lihtne võimalus panna kedagi niimoodi käituma, nagu just vaja. Eks ju paljud religioonid teevad samuti. Ikka see jutt, et kui korralikult ei käitu, siis lähed põrgusse, Jumal karistab, kohe-kohe tuleb viimnepäev jne. Ning muidugi ise oled süüdi.

Huvitav, kas inimkond on siis ikka veel nii lapse-ealine, et häid kombeid ja vastutusvõimet saab üksnes hirmutamise abil arendada?

Tahaks muidugi uskuda, et nii pole mitte igal pool. Siin Taimaal, kus ma praegu elan, pole küll midagi taolist märganud. Lapsed ja üldse kõik inimesed on rõõmsameelsed ja muretud. Kedagi ei hirmutata. Keegi ei karda eriti midagi. Nojah, aga vastutustunnet on vist ka vähem. Või, ei tea, kuidas võtta...

Aga, eks see läänemaailmale omane hirmutamine jätkub ju kogu aeg. Tontidel ainult teised nimed: HIV/AIDS, SARS, ebola, linnugripp, kliimasoojenemine, energiakriis, tuumatalv, osooniaugud... Miks neid nii palju peab olema? - Eks ikka selleks, et kui üks koll enam ei hirmuta, siis saab kohe teise appi võtta.

Alles see oli, kui aasta 2000 saabumisel pidid kõik arvutid kokku jooksma, lennukid ja satelliidid alla kukkuma jne. Kolmkümmend aastat tagasi hirmutati kliima jahenemisega, et kohe algab uus jääaeg. Nüüd vastupidi, pidavat soojemaks minema, ookeanid tõusevad üle kallaste ja uputavad kõik ära...

Muide, kui jutuks tuli... See kliima soojenemise jutt hakkab ka juba maha käima ja naljakaks muutuma. Üha rohkem ilmub teadusartikleid, kus kogu see inimkonna tekitatud kasvuhoonegaaside efekt kahtluse alla seatakse. Eks, jah, selle tondijutu väljasuremine võtab ehk rohkem aega, kuna selle hirmus on juba miljardeid dollareid liikuma pandud, konventsioone sõlmitud jne. Piinlik ju järsku ütelda, et uups, vale arvutus, kolli pole olemas...

BBC korraldas mõni kuu tagasi küsitluse, et kas usutakse inimtegevusest põhjustatud kliimasoojenemist. 75 protsenti vastanutest uskus seda. Samahästi oleks võinud küsida, et kas usutakse kodukäijate või luupainajate olemasolu. Usu küsimused kõik ju. Nagu saaks rahvahääletuse või küsitluse abil midagi tõestada või ümber lükata! Aga juba sellise küsitluse korraldamine ise annab tunnistust, et kahtlused on võimust võtmas.

Teine liik tondijutte on muidugi need, kus kurjad onud tahavad sulle sisse toppida geneetiliselt muudetud organisme, rõvedaid ravimeid ja toidulisandeid, üritavad sind mürgitada pesupulbrite ja sünteetikaga, kiiritavad sind mobiiltelefonide ja mikrolaineahjudega - ikka selleks, et sa vähki sureksid või impotendiks jääksid. Nendes juttudes pole sa ise küll milleski süüdi, aga kartma pead alati, kui keegi sulle kommi tuleb pakkuma.

Et neid tondilugusid veelgi õudsemaks ajada, lisatakse vahel sellele kollile juurde mõni konkreetsem nägu: mõni salaorganisatsioon, mõne suurriigi valitsus või luureamet, pahasoovlikud tulnukad vmt. Võtab ikka võdisema küll, kui seda kõike uskuda.

Ometi võiks ju suurem osa inimkonnast elada rõõmsalt ja muretult ilma neist tontidest midagi teadmata. Eks nad kõik ju meedia abil üles upitatud ole. Paljugi, missuguseid teadusavastusi tehakse, uuringuid kontrollitakse, analüüse üldistatakse. Teadus areneb omasoodu. See, et ajakirjandus aeg-ajalt mõne enam või vähem kontrollitud faktikese kuskilt üles korjab ja suureks puhub, käib lihtsalt meedia tegevuse juurde. Selliste hirmulugudega võidetakse juurde lugejaid-kuulajaid-vaatajaid, teenitakse reklaamitulu pealt.

Ei saa ju olla, et kõik ongi nii nagu paistab, et kõik ongi hästi ja muretu. Hoidku selle eest! Ulakaks minnakse, lõdvalt hakatakse laskma, pahandusi hakatakse tegema.

Ju siis tuleb lapsi jälle millegagi hirmutada, et nad korralikult käituksid.

Ja katsu sa kuskil rääkida, et kolle pole olemas!