Mul on helgelt meeles heroiline tunne üle-eelmisel aastal “Teeme ära”-päeval Kakumäe rannalt pudeleid ja vanarauda korjates, sellele järgnenud mõnus jorutamine kamina ees samuti. Niisiis võtsin “Teeme ära” koduka lahti ning asusin mõtlema, millise talgurühmaga võiks sel aastal liituda. Valik on lõputu: tahad, lenda Lipametsa jõekääru harima, tahad, põruta Uuemõisa lasteaia mänguplatsi ehitama, Vargamäe kultuurihiit või Velise kalmistut korrastama jne.

Aga ega pole päris nii, et lähed, kuhu meeldib. Paljud talgurühmad on juba nädal enne koristuspäeva “fully booked” nagu Linnateatri etendused.

Ainult sada kiiremat pääsevad laupäeval ehitama Eesti vanimat puidust kõrtsihoonet, Voose kõrtsi Anija vallas. Pirita terviseraja äärse võsa mahavõtmine ja murdunud okste kokkukorjamine ning nende põletamine on samuti populaar­ne: üheksakümmend inimest on oodatud, ja see arv on täis. Sama lugu Klooga rannas: sadat inimest oleks vaja võsa lõikama ja tuld tegema – ning rühm on täis.

Keri saart Prangli külje all sõidab koristama kakskümmend inimest. Laevapilet maksab 400 krooni, ankur hiivatakse Rohuneemes varahommikul, tagasi jõutakse hilisõhtul... ja kõik kohad on võetud. Ei pääse ka Kopli liinidele, Adsoni, Underi ja Tuglase majamuuseumi aeda korrastama ega Kose vallas valitsuse varjendit koristama!

Peibutava tööotsa valem on nutikas: ühiskondlikult kasulik töö pluss võimalus räämas kultuuriobjektidele uus hingamine anda pluss silmaringi avardamine – ja igaühelt tema võimete kohaselt, nagu Lenin unistas. Oma reha ja töökindad kaasa!

Aga kuskil peab ju olema ka omakasu varjul. Egas Rainer Nõlvak, kes on üles ehitanud kasumi-masina Microlinki kujul, ei käi seda talgu-ideed üle maailma levitamas niisama, aitähi eest! Helistasin talle ja küsisin otse, kas suurepäraselt toimiva “Teeme ära” veebipõhise logistika- ja sotsiaalvõrgustike süsteemi müük läheb hästi. “Me ei võta raha,” naerab ta ja seletab, et neis IT-lahendustes polegi midagi keerulist, seda know-how’d jagatakse “Let’s do it” konverentsidel lahkesti tasuta. “Niipea kui tood raha mängu, kustub sära inimeste silmis. Mida vähem raha kulub, seda parem tulemus saab,” ütleb ta. Selle aasta talgute korraldamisele kulub pool miljonit krooni. Valdav osa on vabatahtlike tööl, isegi reklaamipinna annavad ajalehed tasuta.

…Kui sa laupäevaks endale meelepärast talgutööotsa ei leia, on ka teine võimalus: registreeri www.teemeara.ee oma personaalsed talgud. Pane kirja, mida kus on vaja teha ja kes pärast simmanil lugu-lustipilli lööb ja – teeme ära.