EE nr 48 Uus Härra Hinnatõus

Eesti Energia uus juht Sandor Liive väitis kaljukindlalt, et Eestisse (mitte kunagi?) tuumajaama ei tule. Arusaamatuks jääb, millistel kalkulatsioonidel ja nõuannetel selline väide baseerub. Kahtlen tema teadmistes tuumafüüsikas ja sellega seonduvates valdkondades. Praegu ehitatakse maailmas nn kolmanda põlvkonna tuumajaamu, mis nagu öö ja päev erinevad esimese põlvkonna (Tšernobõl, Ignalina, Sosnovõi Bor) jaamadest ja milliseid massiliselt ehitatakse isegi maavärinaohtlikes piirkondades. Kavandatakse veelgi ohutumaid neljanda põlvkonna jaamu. Ja ei maksa unustada, et Eestis – Paldiskis – juba on töötanud kaks mitte just kõige väiksemat  (70 ja 90 MV) tuumajaama.

Hiljutisel nüüdisaegsete energiaplokkide avamisele pühendatud nõupidamisel Narvas esitasin vastava küsimuse nüüd juba kohalt lahkunud Eesti Energia juhile härra Gunnar Okile ja tema vastus oli pisut kõhklev, kuid mitte eitav. Kas poole aasta jooksul on siis tuumafüüsika vallas midagi kardinaalselt muutunud?

Ootaks selles küsimuses härra Liivelt kaasaja teaduste saavutustel ja majanduslikul argumentatsioonil baseeruvat  vastust, mis nimelt välistab kaugemas perspektiivis Eestisse tuumajaama rajamise. Küllap Eesti vajab tulevikus isegi mitte ühte, vaid mitut väikest ja ohutut tuumajaama. Leedulastega läbirääkimine on  Eesti Energiale juba ninanipsu andnud, kas ­ootame uut? Ja võib-olla tasuks hoopis kiigata põhja poole, sest ega soomlastel kuues tuumajaam viimaseks jää!

Anto Raukas

akadeemik

Hea ja kurja tundmise puu

EE nr 48 Pimedusemeeste tagasitulek

Ja ütles Õpetaja oma kümnele õpilasele: võtke kõik pihku üks linnupoeg, minge kohta, kus teid keegi ei näe, ja tapke see lind. Üheksa neist olnudki varsti tagasi, soe laip peos. Kümnes aga naasnud elava linnupojukesega – ei olevat olemas kohta, kus jumal tema tegu pealt ei vaataks. Kiiduväärt! Kas on vaja veel veenvamat tõendit usu moraalsele jõule? Kes veel julgeb väita, et koolides pole vaja usuõpetust?

Kahtlemata olid kõik need kümme väga head kristlased, nad vastasid põhinõudele – ei esitanud küsimust, miks ma peaksin tapma!? Ja kes oled sina, Õpetaja, et sa võtad õiguse sellist käsku anda? Nad ei võtnud endale õigust teha valik hea ja kurja vahel, ka see kümnes, kes leidis lihtsalt vastuolu ülesandes. Kas meie eesmärk, 21. sajandil, saab olla inimene, kes jätab kurja tegemata ainult hirmust karistuse ees?

Eetika on ju inimese sisemise valiku tulemus. Kui valikute tegemise õigus (hea ja kurja tundmine) on delegeeritud jumalale, siis pole mõtet rääkida eetikast, see on lihtsalt distsipliin.

Aadamat ja Eevat peeti kenasti priileiva peal, kuni nad käitusid nagu objektid. Oli ju Paradiisi aias üksainus puu, mille viljade maitsmise õiguse oli jumal endale monopoliseerinud – see oli hea ja kurja tundmise puu. Ülekantud tähenduses isiku õigus analüüsida ja langetada iseseisvalt otsuseid. Küsimuste esitamine ongi juba maitsmine keelatud puust, mille tagajärg on teadagi paradiisist pagendamine. Kristliku doktriini ainsaks küsimuseks on võimu küsimus ja kõik kaunistused heidetakse kõrvale niipea, kui nad hakkavad takistama võimu teostamist.

Aga aitab, mõistusega, nagu armastavad rõhutada meie vagad hingekarjased, ei ole siin midagi peale hakata. Mul oma ettepanek – Tallinnas on neid ristil rippuva lunastajaga kirikuid küll. Peaks tegema lõpuks ühe pühamu, kus meie vanad maa-, metsa-, vee- ja muud haldjad saaksid rahva rõõmuks kokku tulla ja vabalt ringi hõljuda. Neid on vähemalt palju ja ükski ei saa oma tahet liiga palju peale suruda. Tõsiselt, mul on kohtki valmis vaadatud.

Hillar Viks