EE nr 41 Leedus esindab eesti kunsti Tauno Kangro Raamatu “Tauno Kangro.

Kalevipoja teekond” esitlusel 19. oktoobril Uue tänava skulptuuriateljees lükkas Leedu vabariigi suursaadik Antanas Vinkus oma kõnes ümber Eesti Kunstnike Liidu esimehe Jaan Elkeni poolt Eesti Ekspressile edastatud väited, otsekui oleks Leedu galerist pidanud Kangro tööde eksponeerimist kohatuks. Suursaadiku sõnul leiti näituse korraldamiseks lihtsalt sobivamad ruumid ning mingist galeriipoolsest äraütlemisest ei olnud juttugi. Saadik tänas Tauno Kangrot suurepärase näituse eest ning andis üle lilled Leedu Vabariigi esimeselt leedilt. Presidendikantselei direktor Tarmo Mänd edastas kujurile president Rüütli tänu ning kinnitas, et skulptuurinäituse avamine kujunes president Arnold Rüütli Leedu visiidi kultuuriliseks kulminatsiooniks 07.10 Areenis tsiteeritakse Jaan Elkenit, kes kinnitab, nagu oleks Leedu kunstiavalikkus otsinud võimalust Tauno Kangro tööde asemel eksponeerida mõne teise eesti kunstniku loomingut. Leedu suursaadik tunnistas, et ei mõista selliste alusetute juttude tekkemehhanismi ning on imestunud, et valet levitab Eesti kunstnikkonna juhtfiguur.

Ivo Parbus

Tauno Kangro persooniraamatu autor

Hirmutajad

EE nr 43 Imeimeja demo

Selle müügitöö eesmärk on tekitada hirmu: hirmu tolmulestade vastu, hirmu vähi vastu. Nad proovivad müüa ka mugavust (vaiba vahuga pesemine), aga põhiline on hirm. Nad ei luba nimetada tolmuimejat tolmuimejaks, vaid mingiks koristuskeskuseks. See tolmuimeja on nii raske, et tal on rataste küljes mootor. Ilma mootorita oli tolmuimeja liigutamine väga vaevaline. Minu Elektroluxiga tehti test, topiti Kirby otsapidi teise tolmuimeja väljalaskeavasse. Vana kotiga sai sealt tõesti midagi, aga uuega jäi Kirby filter täiesti puhtaks. Huvitav, kuidas käitub Kirby ise, kui tema kott saab täis. Kui teil on madrats tolmu täis (ka inimesest tekib tolmu), siis võta ja klopi teda. Inimesed ei kujuta ette, kui suur summa on 35 000 – 50 000 krooni, mõte jookseb selle koha peal kokku. Minu tutvusringkonnast on ostnud 2 inimest: jurist ja koduperenaine, kelle mees on päris hea palgaga (tal ja vist tema lapsel on tõsine tolmuallergia, st. hirmu osa toimib).

Juhan Tali

Pealiskaudsus imeb

EE nr 43 “Loe Elfriede Jelinek, mõtle Kati Murutar…” EM>

Kõigepealt loe Kati Murutari raamatuid, siis sega teda patoloogilise mittekirjaniku Tanneriga rosoljeks. Nobeli kirjandusauhinna laureaadiga võrdlemine oleks kahtlemata mõneti isegi meelitav, kui Heli Mägar oleks lähtunud ka millestki uusaegsemast kui mu esmateosest, mis on kirjutatud mõniteist aastat tagasi. Kuna hiljem kirjutatud romaanid “Abitu”, “Mina ise ju!”, “Mustlasena sündinud”, “Õnne tänava lood”, “Ettevaatust, Emma!”, “Puugid kuubis”, “Igavestel alleedel” ja “Kümme neegrit Katjušaga” sisaldavad erootilisi stseene minimaalselt ning naturaal-füsioloogiat üldse mitte, lubatagu põtkida seksikirjaniku aunimetuse vastu – mis ärritab ilmselt ka kolleeg Rakket –, pornograafi oma vastu ammugi, ehkki see müüks ilmselt tõhusalt. Vaatamata sellele, et pealiskaudselt hoolimatud kolleegid üritavad mind ammustesse arenguetappidesse tarretada ning edasist kujunemist-kasvamist eitada või lausa peatada, tegelevad mu raamatud märksa laialdasema ja mitmekesisema temaatikaga kui kitsuke seksuaalsus. ---

Kati Murutar

Vabandus

Tänases lehes küljel A18 nimetame Tõnis Rüütlit kasiinoomanikuks. Tal ei ole osalust kasiinodes. Vabandage.

EE