EE nr 44 Lõbumaja töötab edasi

Minu arvamus on, et korteriühistu esimees peaks võtma majaelanikelt allkirjad avaldustele ja selle massaažisalongi tegevuse kohta lõpmatult-lõpmatult-lõpmatult esitama kaebusi Riigikogule, linnavalitsusele, justiitsministeeriumile, narkopolitseile, linnavolikogule, õiguskantslerile, politseile. Peaks lakkamatult helistama korruptsiooni vihjetelefonile. Sest kui seda teemat pidevalt ja kompaktselt esile tõsta ning pidevalt päevakorras hoida, peab ju riik sellele lõpuks reageerima. Pole ju mõeldav, et lõbumajad muutuvad tapamajadeks. Niigi nännutatakse ja lullutatakse nii tapjaid kui narkomaane, nii prostituute kui alkohoolikuid, taskuvarastest ja autoröövijatest rääkimata. Riigikogu liige Jaanus Rahumägi üksi ei suuda võidelda inimkaubandusega, sest ta ütleb, et prostitutsiooni tänapäevane tegelik sisu on suure käibega varimajandus: illegaalne narkoäri, alkoholi- ja tubakakaubandus.

Lugupidamisega

Maie Riisma

Pange vähemalt soola

EE nr 50 Taimetoitlase pühapaik

Käisin täna Gaurangas söömas koos Eestis viibiva 13 soomlasega, kes on harjunud taimetoitu harrastama. Üldine meeleolu oli rahulik ja teenindus pikaleveniv. Kuna minu varasem kogemus on olnud olla India taimetoitlaste juures kokaks ja nii Soomes kui ka Eestis seda praktiseerida, tean ma, millist lassit jõid Ayurveda õpetajad Indiast – see ei olnud mitte läägelt magus vedeldatud keefirijook, vaid oli minimaalselt magustatud (mesi, pruun suhkur) ja erinevate maitseainetega (ingver, kardemon, kurkum jt) maitsestatud. Eestis olid täielikult puudu maitseained, ei olnud tunda soola maitsetki. Viimased suutäied käisid suus ringi, enam sool ja pipargi ei aidanud ning üks portsjon tuli tagastada. Minu meelest tuleks seltsi võtta üks indialane või vähemasti teadmiste ja kogemustega, praktiseerinud kokk. Siis igal juhul asi paraneks. Iseasi, kui india usk ei oleks takistuseks. Jääb mulje, et Aime Sügise ilma soolata taimetoitude valmistamisõpetus on niivõrd Eestis maad võtnud, et seda propageerivad järgijad ei või toidule soola panna!? On kaks võimalust, kas õppida uutmoodi maitsestatud (maitsestamata) India toite sööma või loobuda pakutavast ja mõelda oma maa viljadele, nendes sisalduvale toiteväärtusele ja maitsetaimede mitmekesisusele, ka tagasihoidlikule soolale?

Eelkäija ja teelkäija

Helve Laksberg

Miks jäi Blochi raamat pooleli

EE nr 50 Milleks on olemas ajaloolased?

Tahtmata kuidagi avaldada suhtumist Marek Tamme essee sisusse, sest mul pole selles ajaloolaste omavahelises vaidluses tõesti midagi öelda, on mul siiski tungiv vajadus pöörata teie (ja võibolla ka tema) tähelepanu asjaolule, MIKS Marc Blochi “Ajaloo apoloogia ehk Ajaloolase amet” jäi Teise maailmasõja keeristes lõpetamata. Nimelt on lugu selline, et kunagine Strasbourg’i ülikooli ja hiljem Sorbonne’i keskaja ajaloo professor Marc Bloch, sündinud Lyonis 1886. aastal, lasti 1944. aastal maha sakslaste (või kui soovite, võib öelda natside, fašistide, hitlerlaste, ühesõnaga, okupatsioonivõimude) poolt, seoses tema osalemisega prantsuse vastupanuliikumises. Enne jõuti teda ikka piinata ka. Ma ei ole ajaloolane, aga olen mõnda Blochi teost suure huviga lugenud, sealt pärineb ka ülaltoodud teave. Ja veel, kui õigesti mäletan, oli Bloch suur saksa kultuuri austaja, kes kõneles vabalt saksa keelt, aga kordan veel, et ma võin selles osas rängalt eksida. Ja pealegi, isegi kui oli nii, siis polnud ka sellel mingit mõju tema saatusele.

Lugupidamisega Mart Laanemäe

EV välisministeeriumi teenistuja  

Vabandus

2. detsembri Ekspressis avaldatud euroametnike konkursi edukalt läbinud Eesti kodanike tabelis ilmus ekslik märge, et Hindrek Lootus on endine TPÜ õppejõud. Hr Lootus töötab Pedagoogikaülikooli õppejõuna jätkuvalt edasi. Eesti Ekspress vabandab Hindrek Lootuse ja lugejate ees.

EE