EE nr 40 Mõisnikud Beirutist

Artiklis on mainitud, et brasiilia mastif on võitluskoer, kelle kutsikad maksavad umbes 12 000 krooni.

Brasiilia mastifi ajalugu võite lugeda http://www.hot.ee/uhaa/fila.html. Lühidalt öeldes – võitluskoerana pole brasiillast kunagi kasutatud. Samuti on (peaaegu) vale väide koera hinna kohta – sellise raha eest saab võibolla ainult väga kehvade tõutunnustega koera, kui sedagi. Normaalne koer maksab 25 000 – 40 000 krooni või mõnikord rohkemgi, olenevalt vanematest, nende tiitlitest jne. Tõsi, Brasiiliast tuues võib tõepoolest leida ka koera soodsama hinnaga kui mainitud vahemik, kuid arvestades kohaletoimetamise jms kulusid, ei tule see kindlasti mitte odavam kui osta koer nt Eestile lähimast brasiilia mastiffide aretusega tegelevast kennelist Soomest.

Päikest,

Jaak Põder Brasiiliast toodud brasiilia mastifi omanik

Suured ideed ja suured tegijad

EE nr 40 “Ma arvan, et liigume õiges suunas” EM>

Peep Aaviksoo oma kindla veendumusega Stroomi ajaloolisse parkmetsa tee ehitada paistab küll nagu keiser Nero, kes lasi terve Rooma linna maha põletada, et oma uutele, pöörastele mõtetele ruumi teha. Tundub, et meie vanadest, haritud meestest on targemad isegi vaevalt põhiharidusega koolitüdrukud. Eile nägin ETVst saadet Tšetšeeni laste tantsuansamblist. Ühel hetkel ütles sõjast räsitud maa kasvandik, kleenuke piiga suurte unistavate silmadega, et kui tema saaks presidendiks [millal see veel juhtub, viskas vahele ta vend, kuid sellest häirimata jätkas tüdruk uuesti: kui mina saan presidendiks...], siis laseks ta teha kõigepealt korda haiglad ja koolid ning seejärel (seda lausus ta suure uhkustunde ja igatsusega) ehitaks suured ja uhked pargid. Rajaks need tühermaade, varemete, mustuse ja massihaudade asemele. Tšetšeenias pole enam korralikke koole, lapsed käivad koolis siis, kui parajasti ei pommitata – ehk harva. Kus on ta seda õppinud, kust ta sellised suured mõtted võtab?

Milline on inimeste puhul unistuste vahe. Mida keegi suudab ja tahab elus korda saata. Meil on kõik võimalused, et teha seda, millest unistab too tšetšeeni tüdruk – ja me ei tee seda. Nagu kiusu pärast ei tee. Selle asemel lõhume ja rüüstame oma linna, kuni seegi näeb välja, nagu oleks sõda siit üle käinud ja elukeskkonda jõhkralt moonutanud.

Temal oli võimalus jääda põgenikuna Pariisi, kuid ta läks tagasi ohtude keskele, kus ema tema pärast iga päev surmahirmu tunneb – läks tagasi, kuna ta siiralt usub ning loodab oma unistuste teostumist. Ehkki seal pole ei võimalusi ega vahendeid, mis on meil.

Kui ta satuks Eestisse ja kandideeriks Tallinna linnapeaks, ei kõhkleks ma tema poolt hääletamast.

Tuuli Reinsoo

Vabandus

Ajalehes Eesti Ekspress (25.08.04) avaldatud artiklis “Sutenööri abilised pääsevad puhtalt” märgiti Berit Veiber isikuks, kes on seotud Roman Valdmaga, kes tegeles USAs ebaseadusliku seksiäriga.

Berit Veiberile väljaantud ja EE valduses olevas Põhja Politseiprefektuuri teatises (02.09.2004) märgitakse: “Kriminaal­asjas kogutud materjalide alusel ei ole Berit Veiber seotud Roman Valdma ebaseadusliku tegevusega USAs või viisapettusega. Berit Veiber ei ole antud kriminaalasjas ei tunnistaja ega menetlusosaline.”

Nagu Berit Veiber EE vahendusel teatas, külastas ta kõnealust aadressi Bostonis külaskäigu eesmärgil ega ole Roman Valdma tegevusega kuidagi seotud.

Eesti Ekspress vabandab Berit Veiberi ees.

Veaparandus

Eelmises Ekspressis ajasime Tallinna abilinnapea Peep Aaviksoo nime pildiallkirjas segi tema venna Jaak Aaviksoo omaga. Toimetus vabandab.

EE