See pole pea liiva alla peitmine-see on see, et tõepoolest on kõrini. Kaua võib ühe pseudoteema ümber jahuda ja kaagutada. Aknad on ammu puruks pekstud, ega need sellest mulinast ette  kasva...  Kas muid teemasid pole enam üldse? Millal need taas uudistekünnist hakkavad ületama? Tekkib tunne, et lausa füüsiliselt pole õhku, mida hingata... kas maakera on tõepoolest seima jäänud, vähemalt meie kliimakihis.

 

Olles need üldse mitte optimistlikud mõttekäigud paberile saanud, saan Marco Laimrelt SMSi, mis teeb tuju heaks:„Vabariigi valitsus provotseerib: jääge koju. Või tulge minu näituse „Halb Nali" avamisele, täna 9.05.07 kell 18.00 Hobusepea galeriisse. Avamisel vestlus ja kokteil!" Oo, jee! Ometi üks normaalne inimene, kes avab näitust, mitte ei kaaguta Eesti-Vene suhete teemadel pronksmehe prismast vaadelduna. Ma pole vist ammu ühegi näituse kutse nii siiralt rõõmustanud... tavalisel kevadpäeval oleks see ju täiesti tavaline.

 

 

Tegelikult on nende peaaegu kahe nädala jooksul ka igasuguseid muid (nii meeldivaid kui ebameeldivaid) asju toimunud. Kas teate, et Tartus ja Võrus toimus Prima Vista? Ja et seal esinesid Venemaa kirjanikud ka? Ja Mailaul? Et sel samal 27. aprilli õhtul (kui Armani poodi rööviti) avati Tallinna Kunstihoones Anders Härmi ja Hanno Soansi kuraatorinäitus „Uus laine. 21. sajandi Eesti kunst" ja et samal päeval tõi Ain Mäeots Tartus, tutt-uues Ateena kultuurikeskuses lavalaudadele Mark Ravenhilli näidendi „Produkt"? Et sel esmaspäeval avati Patarei Kultuuripargis rahvusvaheline kunstifestival AHNE 2007? Need on üsna juhuslikud näited ja tõenäoliselt teavad need, kes juhtusid kohal olema....

 

Ebameeldiva poole pealt: Dan Põldroos on ka surnud. Mitte ainult Venemaa kodanik Dmitri. Kuna mul on uudistemürgitus, siis juhtus laupäeval selline imelik lugu, et küsimuse peale, kas ma tean, mis Daniga juhtus vastasin küsijale, et äkki ta nägi seda unes, ma pole küll midagi kuulnud. See peab mingi jama olema. Vaatasime telekast uudiseid, et kas siis öeldakse midagi... aga ei. Räägiti pronkskujust eest ja tagantvaates. Pärast tuli välja, et see info oli kahjuks ikkagi õige.

 

Info liikumine on tugevalt häiritud. Kas pole? Pronkssõduri kattevarjus annaks kindlasti nii mõnedki miljonid kokku riisuda, kui oleks see mees, kes oskaks, ja veel korraldada sada sigadust sõbrale, keegi ei paneks pahaks (ei paneks tähele).

 

Aga ometi on meil ka liik nii kõvu uudiseid, mida isegi pronkssõdur tappa ei suuda. Need on nn. uudised elust: Annie Lennoxi majas lagastati. Hiltoni fännid nõuavad Schwazenneggerilt naise vabastamist. Madonnal uus soeng. Kevin Costner sai jälle isaks.... no nii vajalik teave, et mis me ilma selle infota küll peale hakkaksime.