Mike, üks mu tuttav veendunud demokraadist ameeriklane, kes siin Šotimaal elab, pidi peaaegu nutma hakkama. Tõesti – midagi lollimat annab välja mõelda! Lehvitada ameeriklaste nina all oma Briti lipu, peene häälduse ja vana maailma ideaalidega – no teate! Jänkidel tõmbuvad selle peale kohe rusikad rulli. Ja eks oli ka Ohios neid, kes puhtalt kiusu pärast seejärel Bushi kasuks otsustasid, kuigi vaevalt, et Guardiani rumal tegu presidendivalmiste lõpptulemuses midagi tegelikult muutis.

Suurbritannia on üldse meister oma nina teiste asjadesse toppima ja välisteemadel agaralt kaasa targutama. Seejuures on neil haruldane oskus jätta mulje, et nad on kõigega jube hästi kursis. Nad võivad tulla ja sulle kaastundlikult õlale patsutada, et oh te vaesekesed, astusite hooga Euroopa Liitu, aga tegelikult te ei tea, mis jamad teid nüüd ees ootavad – aga no eks meie nõustame, meil on laialt kogemusi, põhjalikud taustateadmised... aga muide, kui palju Vene vägesid veel Eestis sees on?

Noh hea küll, britid on britid. Mul on tunne, et eestlastel on selles suhtes natuke rohkem oidu peas ja natuke vähem ennasttäis agarust ja puhast süütut ülbust.

Aga teisalt ei kuule enamiku brittide suust lauset: teeme nii, sest see on maailmapraktika. Või: mina arvan nii, sest nii arvatakse kõikjal arenenud maailmas. Eestis on ses suhtes alaväärsuskompleks, et oleme nii väikesed ja nii tundmatud ja ärme sellepärast oma Eesti peaga igaks juhuks eriti mõtle. Kui Iraagis hakkas sõda, siis polnud vähe neid eestlasi, kes ütlesid, et kui juba Hispaania on vastu, siis peab ikka tõsi taga olema. Ja et mis meil sellest võõrast sõjast.

Ei osata asju globaalselt näha ja ennast sellesse konteksti mõelda. Meie oleme nagu ikka kuskil akna taga ja vaatame sealt sisse, kuidas sees ühes laua otsas saia ja liha pugitakse ning teisel pool üksteist küünarnukkidega taotakse. Aga tegelikult on meidki sisse palutud ja osa meist juba söövad ja kaklevad seal laua taga.

Meie häda on selles, et me ei ole harjunud suurelt mõtlema. Brittide häda on selles, et nemad ei oska väikselt mõelda. Minu arvates see lausa karjub kahepoolse koolituse järele!

Aet Süvari on Edinburghi Napieri Ülikooli ajakirjanduse magistrant.