Eks saavad taas kinnitust Lao-zi sõnad: "Ausameelsus tundub kahtlasena" ja "Õige tundub kõver."

Veelgi enam: on küllalt neid inimesi, kes arvavad, et ausameelsust ja õiget nagu polekski olemas. Aga see selleks.

Olen väga kaugel sellest, et pidada Maharishit mingiks jumalaks või ainsa tõe kuulutajaks. Eelkõige oli ta inimene ja alles seejärel õpetaja, guru ja rishi. Ning inimesena võisid tal kahtlemata olla ka inimlikud nõrkused, ta võis ka eksida ja vigu teha. Nagu me kõik.

Erinevalt paljudest teistest tuntud gurudest oli Maharishi omal ajal väga seltskondlik, hea huumorimeelega, suurepärane kõneleja. Tema loengud on täis võrdpilte ja nalju, vaimukaid kõrvalepõikeid erinevatesse valdkondadesse. Mõnikord, ja võibolla ka seetõttu, on teda peetud isegi pisut kerglaseks. Ometi on see isegi kooskõlas tema poolt õpetatud vaimse tehnikaga, transtsendentaalse meditatsiooniga (TM).

Meditatsioonitehnikaid on maailmas aegade jooksul kasutusel olnud ning on praegugi sadu, kui mitte tuhandeid. Need võivad olla suuresti erinevad, kuid nende eesmärgiks on vaimne edenemine valgustuse poole, kuidas iganes keegi seda edenemist ja valgustust ka ei määratle, või siis ka mõne spetsiifilisema eesmärgi saavutamiseks. Iga inimese või olukorra puhul võvad sobida erinevad tehnikad. Tihtipeale kasutataksegi kord ühte, kord mõnda teist tehnikat vastavalt olukorrale ja vajadusele.

"Meditatsioon" on õigupoolest väga üldine ja ebamäärane mõiste, umbes samuti nagu "arstirohi" või "raamat".

Nojah, aga TM on üks neist tehnikatest. Seda õpetatakse individuaalselt, kvalifitseeritud õpetaja poolt ning seetõttu ei saa seda omandada kirjanduse abil või teistelt praktiseerijatelt. Teine omapära on see, et TM ei kasuta keskendumist ega visualiseerimist, nagu paljud teised tehnikad. Eripärasusi on muidugi veel, kuid kasutaja jaoks on TM väga lihtne ja kerge.

Praktiseerijal ei ole mingit kohustust uskuda ei selle tehnika toimesse ega ka millessegi muusse. Ta ei pea vähimalgi määral oma eluviise või harjumusi muutma. Piisab sellest, kui kaks korda päevas paarikümneks minutiks maha istutakse ja juhendeid järgitakse. Seda võib teha isegi bussis, rongis, lennukis või kus iganes.

Hästi mugav läänemaailma inimestele, eks ole.

Kusjuures tundub, et Maharishi ei saanudki päriselt aru lääne inimeste mõtteviisidest ja hoiakutest. Ta kurtis korduvalt, et "meditatsioon" ei ole päris õige nimetus tema tehnikale, aga ta lihtsalt ei teadnud, mida see sõna läänemaailmas tähendab. Ning kunagi, kui ühes USA suures ajalehes kiideti tema tehnikat ja soovitati seda eriti unehäirete puhul, oli Maharishi taas hämmelduses: "Meil Indias püüavad inimesed virgumise poole," ütles ta, "aga teil siin tahavad nad hoopis uinuda..."

Ometi saavutas TM läänemaailmas üsnagi suure populaarsuse. Ainuüksi kuulsuste loetelu, kes TM-i õppinud ja kasutanud, on pikk: Greta Garbo, Arnold Schwarzenegger, Clint Eastwood, Burt Reynolds, Jerry Seinfeld, Jim Carrey, Elizabeth Taylor, David Lynch, Merv Griffin, Madonna, Stevie Wonder, Jim Donovan, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Bill Ford, Al Gore, Kurt Vonnegut, Astrid Lindgren jpt, kui nimetada vaid meil tuntumaid nimesid. Üle kogu maailma on vähemalt viis miljonit inimest selle tehnika omandanud ja kasutama hakanud.

Eestisse jõudis TM 1990. aasta paiku, olles üks esimesi kättesaadavaid vaimseid tehnikaid üle paljude aastakümnete. Polnud ime, et seda hakkasid harrastama kümned tuhanded inimesed siin. Ja muidugi polnud ka ime, et seda hakati mitme kandi pealt kritiseerima.

Veidi naljakas oli see, kuidas tol ajal, tihtipeale ühe ja sama hingetõmbega, kuulutati TM täiesti mõttetuks ja kasutuks ning kohe seejärel hoiatati selle oh-kui-kahjuliku toime eest.

Muidugi, sajad sõltumatud teaduslikud uuringud on kinnitanud TM-i ja selle edasiarenduse, TM-Sidhi, positiivset mõju inimestele ja tervele ühiskonnale, ehkki nende toimemehhanismide seletuseks puuduvad üldtunnustatud teooriad. Kui see kedagi peaks siinkohal huvitama, siis ma ise praktiseerin TM-Sidhi tehnikat juba 15 aastat.