Uue kooli hipsterkultuuri suvisel väljasõidufestivalil on olemas täpselt needsamad tunnused. Lihtsalt nende mõistete sisu on ajaga veidikene muutunud. Päkapikudisko asemel on dub-house-step-techno-garage, Saku suurtehase originaalset laket asendab pisipruulikodade kesvamärg ning burger on soovitavalt vegan. Ja võsa vahele peole minek on endiselt seltskondlikult oluline ettevõtmine.

Hipstereid ei määratle erinevalt punkaritest, gootidest või metallistidest muusika, vaid tarbimiseelistused. Hipster ei eristu Harju keskmisest šokeeriva välimuse ega muusikamaitsega, vaid tema poolt tarbitava erilisusega. Tarbi õigesti ja võid samuti olla eriline. Nagu teised, kes tarbivad sama asja samal viisil.

Hipsterit ei erista harju keskmisest šokeeriv välimus ega muusikamaitse, vaid tema poolt tarbitava erilisus.

Hipster ei vastandu tarbimisühiskonnale, vaid on osa sellest. Võlusõna „käsitöö“ vastandub väljendile „masstoodang“. Toote erilisus ja haruldus võimaldavad küsida kõrgemat hinda. Nii ostabki hipster Kalamaja päevadel naabrimehe käest kuue euro eest kiluvõileiva.

On olemas selline mõiste nagu „alternatiivpeavool“. Minu teismeeas olid selleks nu-metal ja pop-punk. Põlvkonnakaaslased, kes seda kuulasid ja kandsid kottpükse, ei huvitunud reeglina aga muust raskerokist või pungist. Olid ainult nemad oma iidolitega siin ja praegu, kogu sisu ning süvenemine piirdus MTV või muu laiatarberinghäälingu kaudu leitud lemmikute ajalooga.

Klassikaline muusika- ja välimusepõhine subkultuur tähendab aga just süvenemist ning pühendumist sisus ja vormis. Teatud koode, mille järgi tuntakse ära ning loetakse teineteist. Valgete paeltega tanksaapad tähendavad näiteks rassisti. Eksid koodi vastu, oled vääriti mõistetud.

Ajaproovile vastu pidanud subkultuuridel pole masse kõnetavate moevoolude tarbimisega muud pistmist kui neile vastandumine. Hipsterkultuur seevastu tähendab nende subkultuuride elementide kasutusele võttu välistel põhjustel, kaotades nende tähenduse koodina. Konkreetse subkultuuri vaatevinklist on tegemist labase vargusega.

Küsimus pole niisiis noorte ja vanade vastuolus, nagu näeb seda Siim Nestor. Nagu laulis juba punkansambel Spermbirds: „You're not a punk / So just stop tryin' / Your clothes are good / But your brain is dyin' / An embarrassment to what we believe.“ Hipster on uus oss.