Kerime veidi tagasi... Detox ehk detoksifikatsioon on mürgiste ainete väljutamine elusorganismist. Inimese organismis tegelevad detoksifikatsiooniga peamiselt maks, neerud, soolestik, kopsud. Maks lagundab toiduga söödud ja normaalse ainevahetuse käigus tekkivad kehale mürgised (nt üks mahla ainevahetuse vaheprodukte on metanool) ained neerudele ja soolestikule väljutamiseks, kopsud eemaldavad kehast kahjuliku ja mürgise süsihappegaasi. Mõnikord satub organismi suuremas koguses mürgiseid aineid (nt alkoholi) ja keha ei saa sellega ise hakkama ning võib järgneda surm. Või ütleb üles mõni detoksifikatsiooniga tegelev organ, nt neerud, siis tuleb ette võtta meditsiiniline protseduur nimega detoksifikatsioon. Ja seda ei tehta ilusalongis ega spaas, vaid ikka haiglas registreeritud tervishoiutöötajate poolt. Samuti on üldjuhul teada, milline mürkaine tuleks organismis neutraliseerida ja sealt välja saada.

Küsige salongi-detox-protseduuri tegijalt, milliseid mürkaineid nende detox kehast välja viib. Konkreetselt ja täpselt, paluks. Ja millise teadusliku uurimusega selline asjaolu kindlaks tehti? Saan teile kohe kinnitada: populaarne Aqua Detoxi protseduur, kus klient paneb oma jalad sooja vanni ja mõne aja pärast muutub vesi koledaks, mis peaks tähendama, et teie jalataldadest on väljunud vale söömisega organismi kogunenud toksiinid, on tegelikult lihtne elektrokeemiline reaktsioon, mis annab sama mõjusa tulemuse ka ilma jalgu vanni asetamata. Teen seda katset koolis 7. klassi õpilastele ja selgitan, kui lihtne on tüssata saada, kui koolis korralikult loodusteadusi ei õpita. Lisaks muidugi selgitan, mis tegelikult toimub. Sedalaadi keemilisi muundumisi on libateenuste müüjad aegade jooksul pidevalt kasutanud. Need on efektsed ja kui juurde jutustada sobiv lugu, siis mõjub see veelgi tugevamalt ja avab rahakotirauad.

Teine silmamoondustrikk on nende jalatalla alla pandavate plaastritega. Plaaster muutub talla all (ja muidugi ka ilma tallata, kui lisada veidi niiskust ja soojust) hirmuäratavat värvi, mis peaks tähendama, et sinu keha seest tulnud mürkained on nüüd plaastri sisse läinud. Hea, et lahti sai! Siingi on tegu lihtsa keemilise reaktsiooniga, millel pole kehamürkidega mingit pistmist.

Teadlased on uurinud ka teisi detox- plaane, mida aastavahetusejärgsele perioodile või kaalu alandamiseks soovitatakse, ja kokkuvõttev tõdemus kõlab, et need on aja- ning raharaisk. Lisaks kujundavad sedalaadi teenuste müügitekstid vääraid ettekujutusi keha toimimisest. Raamatu “Pahateadus” autor Ben ­Goldacre nimetab mittemeditsiinilist mürkide väljutamist ­kultuurinähtuseks, lunastusrituaaliks, sarnaseks religioossete protseduuridega, sest kiire eluviis on “patune” – süüakse ebaregulaarselt ja kahtlase väärtusega asju, tarbitakse alkoholi, nauditakse muid pahedeks peetud tegevusi, mis kõik kasvatavad süüdiolemise koormat, mida siis turundajate poolt väljatimmitud rituaalpuhastusriitusega lunastada saab. Oht peitub siin selles, et ühekordne rituaal loob mulje, nagu oleks inimene oma tervise heaks midagi ära teinud. Kuigi tegelikult oleks vaja ette võtta elustiili muutus – valida täpsemalt oma söögipoolist, puhata piisavalt ja muud sellised lihtsad tõed, mille eest ei pea mitte midagi maksma.

Ühest küljest reklaamitakse detox-protseduure kui teaduslikult põhjendatud tegevusi või vähemalt üritatakse jätta muljet, et teadus on nende poolel. Seegi on tingitud praegusest kultuurist, kus teaduse prestiiž on kõrge ja kui teadus on sinu poolel, siis läheb sul hästi. Samal ajal puudub toote müüjal mälestus teadusest põhikooli tasemel, mis tekitab mulje, et teaduslikkusele pretendeerivaid sõnu kasutatakse vaid nende kauni kõla pärast.

Saada oma skeptilised mõtted
skeptik@skeptik.ee