Yersinia pestis't levitasid kirbud. Frustreerunud kirbud, kelle seedetrakt oli katkubakteritest nii ummistunud, et hoolimata sadadest katsetest veidigi verd imeda ei jõudnud kõhtu ühtki tilka. Analoogia finantskatkuga on silmanähtav. Kirp, kes töötab masest nakatunud firmas (firmas, kus räägitakse vihjamisi tumedast tulevikust ja raamatupidajate kabinetist kostab vaikset matusemuusikat), saab palgapäeval nakkuse ja hüppab siis tarbima tooteid ja teenuseid, ent ei tule sellega enam toime. Ebalus, hirm ja usukaotus on tekitanud temas sisemise tropi. Diagnoosisin endal mase siis, kui nägin, et tom-kha supi hind Radissoni-aluses Madissonis on üleöö tõusnud 90-lt 155 kroonile. Oleksin väga tahtnud konsumeerida kausikest sidrunirohuga maitsestatud kookospiimaleent, kuid käsi lihtsalt ei tõusnud maksmiseks ja pärast hetkelist ebalust (ebaõnnestunud hammustust?) tulin Madissonist tagurpidi välja. Mase, erinevalt katkust, on väga psühholoogiline värk.

Kui oled kord oma lemmiksupile alla jäänud, tekitab see soorituspaine ka kõigi teiste suppide ja hinnakirjade ees, tarbimise ees tervikuna. Lõpuks tundub lihtsam püsida kodus, süüa masendunult võileiba ja vaadata internetist, kui palju maksab tom-kha Londonis (vastus: £4.25, £3.90, £5.50 jne). Piiratud tarbimise tagajärjel on krediitkaardid varsti paremas seisus kui eales varem, kuid see ei tõsta tuju. Elu mase ajal on nagu pealetõmmatud käsipiduriga autosõit.

Nagu keskaegses linnas katku, on ka majandusseisaku tulekut aega karta (on ta juba kohal, juba Riias, juba Paides?). All tänaval jookseb ringi enesepiitsutajad, kes, silmis masohhistlik sära, räägivad õndsalt vajadusest "püksirihma pingutada". Koosolekut peavad kaevumürgitamisteooreetikud, kelle meelest on kõiges süüdi juudi konspiraatorid, SMS-laenu andjad ja Andrus Ansip. Araabia arstid avaldavad "Seitsmes päevas" pikki õpetusi riigi terveks ravimise kohta. Kuid tegelikult polegi teha muud kui oodata. Kui langus kestab kaks aastat kuis ennustatud, pole inimeste võime majandusseisakust üle saada sugugi tõhusam keskaegsete võitlusest Musta Surmaga.

John Kelly raamatu ilusamaid read paneb kirja Inglise pastor. "Lootes, kuis on meie kohus," kirjutab ta oma kirikuraamatusse keset häda ja viletsust, ning tõenäoliselt ongi see ainus mõjuv retsept. Kui mase algas Ameerikast, algab sealt ka parenemine, sest ameeriklased on lootuse suurtarbijad. Homme on alati parem kui täna.