Püüdsin neid rahustada: sarja loojad rõhutavad, et pealkiri “Minu…” tähendabki autori isiklikule kogemusele keskendumist, sinu Kolumbia võib olla täiesti erinev. “Aga vana räige stereotüübi pidev taastootmine on ju vale ja solvav,” raiusid nad. Ja ega ma suutnud neid ümber veenda, ei tea, kas ennastki suutsin.

Reisilt naastes avastasin ETVs sarja “Arktikast Antarktikasse”. Peeter Vähi, Tiina Jokinen ja Ko läbisid parajasti Kolumbiat. Ja edastasid mõnevõrra kontsentreeritult sama sõnumit: “Kardetud narko-Kolumbia.” Uskumatu kannapöörde teinud Medellíni linn, narkokartellist 15 aastaga musterlinnaks ümber kasvatatud urbanistlike projektide edulugu vääris saate autorite jaoks tillukest peatust tänaval ja kaadrit kanepit tõmbavast poisikesest. “Ja mõni ime, siin tegutses ju narkoparun Pablo Escobar…”

Halloo, ärgake hetkeks hirmudest ja ammu hallitama läinud eelarvamustest üles, vaadake ringi! Kuuest pööraselt ilusast Kesk-Ameerika riigist kihutas saatetiim läbi linnutiivul. Väärtuslikust eetriajast ei peetud paljuks kaks pikka minutit kulutada triviaalsetele sekeldustele Hondurase piiriametnikega. Riik ise läbiti ekraanil 30 sekundiga. San Salvadori turul näitas härra Vähi, kuidas “hoiame kramplikult kottidest kinni”, sest teejuht ütles, et siin on “äärmiselt ohtlik”. No kuulge, millisel maailma turul ei ole suure telekaameraga ohtlik vehkida?

Kommertskanalite reisisaateid ei julge kaugeltki vaadata, kirjeldused on õõvastavad…

Kui tahate 21. sajandil ikka vaprate põhjamaalaste pöörastele seiklustele barbarite maal põnevusest värisedes kaasa elada, siis laske käia. Tele ongi show, ja meelelahutusmaailma ja päris elu kattuvus uduõhuke. Kui aga tahate kaugetest maadest aimu saada, siis kas jälgige välismaist kvaliteetmeediat või pakkige kott, õppige keelt ja ostke pilet. Kolumbia pole juba üle kümne aasta narkokeskus ja Hondurases tasub auto kinni pidada küll. India olemust ei määra mustus ja kõhuvalu, Kreekas ei ela ainult mañana-inimesed ja Poolast leiab muudki peale võitluse unega hallil teel, vasakul aiapäkapikk, paremal prostituut.