Meil müüakse seda! Kas teil võrk on? Vaatame koos meie kodulehele www.sam.ee. Avage seal ülareas “Inimestel kasutatavad ravimid”, ma näitan ära, kus see asub. Avage ravimiregister. Alumisse lahtrisse, ATC koodi ma ei tea, kirjutage ravimi toimeaine zolpideem... no sellest piisab, et otsing toimiks. Nii, kas tuli viis rida ette?

Tuli.

No näete. Ambien, mida otsisite – selle nime all müüakse seda unerohtu Ameerikas. Sellise nimega ei ole seda kunagi Eesti turul olnud. Aga toimeainena on see ravim Eestis juba aastast 2000. Sama ravim. Ei ole probleemi. Uinutina on see laialt kasutusel. Samast tabelist paremalt leiate veel ka eestikeelse tooteinfo. Tegu on kindlasti retseptiravimiga.

Kas Eestis on selle väljakirjutamine sage?

Statistika saaksin teile meiliga saata, palju meil mullu tuhande inimese kohta seda välja kirjutati. Ambien on ameerikapärane nimi. See on tüüpiline, et tootjaid on palju ja turgu jagatakse. Sama toimeainega on Euroopas tuntud Stilnox, pluss selle ravimi geneerilised variandid.

Miks meil seda Ambienina ei müüda?

Ei oska ütelda. Ma arvan, et seda ei ole ka teistes Euroopa riikides sellise nime all. Eks sõltub sellest, kuidas suured ravimikompaniid oma asju ajavad. Igatahes ohutuse poolelt ja Ravimiametis sellega probleeme ei ole.

USAs on see unerohtude edetabeli tipus, väga levinud ka näiteks Indias.

Eks unehäired ja kõik sellega kaasnev… Kindlasti on aladiagnoositud unehäireid, heaoluühiskonnas kindlasti ka ülediagnoo­situd. Ravimigruppe on palju, mis sel pu­hul kasutusel, ja arstide lähenemine on kindlasti erinev. Kas ravida tabletiga või alustada mujalt – eluviisid, elurütm. Zolpideem on ­unehäirete ravis üks uuemaid ravimeid. Võibolla on kõrvaltoimeid vähem, et see laia kasutust leiab. Aga ilmselt mõjutavad selle edu USAs müügistrateegiad ja arstide harjumused.

Ega ta seal käsimüügis ole?

Ei, ei. Mul on siin Ameerika käsiraamat käepärast… see on ikka retseptiravim, sest kõigist unerohtudest võib kergesti jääda sõltuvusse.

Statistikast selgub, et 0,835 Eesti elanikku tuhandest võis kasutada zolpideemi keskmises annuses 2005. a esimese poolaasta jooksul iga päev. Arvutatud Maailma Tervishoiuorganisatsiooni nn defineeritud päevadoosi meetodiga.