Mobiilioperaatorid on liigkasu teenimise eesmärgil takerdunud eelmisesse sajandisse. Kui Eestis maksab kõneminut kõige odavamates kõnepakettides ja suuremate firmade ärikasutajatele alla krooni, siis Euroopas reisides maksad koju helistamise eest vähemalt viisteist krooni minutist ning vastu võetud kõne minuti eest kuus-seitse krooni. Väljaspool Euroopat reisides on taksid veel jõhkramad.

Tegemist on läinud sajandi pärandiga, mil oli kaugele helistamine tehnoloogilisil põhjusil kallis. Praeguseks on tehnika edasi arenenud ja andmete (telefonikõnegi on ju nullide ja ühtede joruks teisendatud jutt) edastamine pea ükskõik kuhu maailma on imeodav. Vaadake kas või internetti - te ei pea maksma suurt midagi selle eest, et kasutada USAs asuvat Google'i otsingut. Kui surfamiseks ei kasuta just läinud sajandi hinnapoliitikas kinni oleva mobiilioperaatori teenuseid, siis maksate vaid kuutasu.

Paraku ei suuda või ei taha mobiilioperaatorid pärandist loobuda. Miljonid inimesed kiruvad, ent maksavad välismaal käies mobiilikõnede eest kirvehinda. Mobiilioperaatorid põhjendavad kõrgeid roaming-tasusid erineva hinnapoliitika ning omavahelise arveldamise kuluga. Kumbki põhjus ei pea vett.

Samasse gruppi kuuluvate operaatorite võrgus saab kõnesid vastu võtta tasuta - kui oled EMT klient ja vastad kõnele näiteks Soome Sonera võrgus või Elisa klient ja vastad kõnele Läti LMTs, siis ei pea selle eest midagi maksma. Mille poolest erineb andmete vahetamine Eesti ja Läti vahel Eesti-Prantsusmaa andmesidest? Ei suurt millegi poolest. Muide, enamiku selliste sõprussidemetega seotud operaatorite hinnapoliitikad on erinevad.

Olen nõus, et operaatorid peavad omavahel suhtlema ja arveid vahetama ning see maksab, aga mulle tundub absurdne, et need kulud ulatuvad 6-14 kroonini kõneminuti kohta. Kui arveldan Itaalias Hansapanga krediitkaardiga, siis ei maksa ju asjad viis korda rohkem! Mille poolest erineb kaardiarveldus telefonikõnede omast?

Kõrged hinnad pole operaatoreile veel piisavad, sest mitmed neist maksustavad välisriikide inimeste kõnesid minimaalselt ühe minuti hinnaga ja pärast seda poole minuti täpsusega. Mis sest, et tegelikult peavad nad arvestust enda tarbeks sekundi täpsusega. Kujutage ette, et sõidate autoga Rootsi ning erinevalt kohalikest saate seal tankida ainult viie liitri kaupa. Tundub jabur? Aga mitte mobiilsides.

Euroliidu infoühiskonna ja meedia volinik Viviane Reding tegi juulis ettepaneku sundida operaatoreid alandama roaming-tasusid järgmiseks suveks kuni 70%. Osa Euroopa suuri operaatoreid langetab hindu kompromissina juba oktoobris, millele järgneb uus hinnalangus järgmise aasta sügisel.

Erinevalt mobiilituru suurtest käituvad Eesti operaatorid hiirtena sahvrinurgas: piiluvad, mida teeb kass Brüsselis, ja proovivad jääda märkamatuks, ning jälgivad aita valitsevate rottide tegemisi, ise samal ajal viljakottide kallal esivanemate kombel nahistades.