Thaksini-meelne valitsus väidab ju, et nad on demokraatlikult rahva poolt valitud ning nad pole midagi valesti teinud. On samas teada fakt, et neid valib Põhja- ja Kirde-Tai talurahvas. Miks valib? Külamees müüb oma hääle. Võimuletulek on Tais olnud reeglina vaid äritegevus, tulus investeering häälte­ostmisesse. Neil linnastunud ja haritud tailastel, kes oma häält ei müü, ei ole ka esindust parlamendis ega valitsuses. Nende väljundiks on tänavarahutused ning lennuvälja blokaad. Nemad nagu polekski rahvas Tai valitsuse jaoks.

Nagu hoidis Thaksin hammastega ametilauast kinni, tulgu või taevast pussnuge ja olgu või Bangkok PADi kollasärklastest leegitsev, nii tegi ka tema järglane Samak ja nüüd Somchai. Tai riik kaotab praegu päevas miljoneid dollareid, järgmiseks aastaks ennustatakse miljoni turismisektori töökoha kaotust. Riigi mainest ei maksa rääkidagi. Somchai Chiang Mai kodumajas redutaval valitsusel samas pole reaalset täidesaatvat võimu, neil pole isegi valitsushoonet enam! Keegi nende käske verevalamiseks ka ei kuula. Armeejuht kindral Anupong on kuninga ja PADi mees.

Laupäeval pakkisid demonstrandid lennuvälja tagasi võitma tulnud tulirelvadeta märulipolitseinikud tagasi furgoonautodesse ja saatsid minema.

Lisaks esines Tai ärimehi ühendav kommertskoda avaldusega, et nad ei maksa enam riigile makse, kui valitsus ja parlament laiali ei lähe.

Veidi kõhe on mul siiski esimest korda siin Tais. Esiteks arvasin ma nagu kõik expatid, et lennuväli on hiljemalt 48 tunni möödudes vaba. Teiseks: kuningas on vait olnud alates lennujaama hõivamisest PADi poolt, kohe on aga tema 81. sünnipäev - 5. detsembril. Tai raadio kordab iga tund lõike kuninga kuulsaimatest kõnedest, mis kutsuvad üles ühtsusele. Vait aga pole olnud Hongkongis redutav Thaksin. Nagu Vale-Dmitri esineb ta "demokraatia taastamisele" kutsuvate kraaksatustega. Vähe sellest, ta lubas naasta Taisse kui peaminister.

Miks siis nüüd PPP ehk Rahva Võimu Partei Somchai asemele uut käpiknukku ei lükka? Sest seekord on neil hirm, et kaob nende baas - parlament. Nimelt kiirendas konstitutsioonikohus käimasolevat protsessi kolme valitseva partei üle nende häälteostmise süüteos. Hiljemalt teisipäevaks, 2. detsembriks oodatakse otsust kolme valitsuspartei laialisaatmise kohta. Seejärel on plaanis uued valimised. Thaksinil raha jätkub, kas kordub taas häälteostmistehing? Ehk mitte, sest seekord nõuab PAD konstitutsiooni muutmist nii, et Põhja- ja Kirde-Tai küladel kaoks võimalus määrata Tai valimisi.

Muidu nii lõbusad tailased on murelikud. Jah, nad naeratavad mulle endiselt, aga kurvalt ja süütundega. Õhus on tunda hirmu ja rusutust. Linnaliikluses kohtab metsikut agressiivsust. Emporiumi ostukeskus on tühi. Lennufirmade esindused, hotellid ja ööklubid aga on lõksu jäänud turiste täis. Nüüd saab teha check-in'i ka kuues Bangkoki hotellis. Neist veetakse reisijad bussidega U-Tapao lennuväljale, kust pühapäeval väljus ja sisenes 61 lendu. Maailma lennuväljadel olevat lõksus kümme tuhat kodumaale tahtvat tailast.

Aga taevas on sini-sinine ja õhutemperatuur talviselt jahe, öösel isegi +21 kraadi. Tai muinasjutuliste randadega eksootiline paradiis ootab turiste. Ja küll nad taas väravast sisse ja välja pääsevad. Mul on Tai rahvasse ja nende "viimasesse võitlusesse" usku. Tai pole kunagi olnud okupeeritud, siin pole olnud laastavaid kodusõdu, siin osatakse leida kompromiss ja oma rahvast hoida. Hoian pöialt, et nüüdne kompromiss saabuks juba rutem ning ilma verevalamiseta!

Täiendus 1. detsembril: käisin just rõdul: ööõhk on harjumalt karge, mangopuude lehed liikumatud, basseinivesi ei virvenda, taevas üksikud tähed ja... smiley face: Jupiter ja Veenus silmadeks, maavarjuga kaetud kuupoolik naeratavaks suuks. Järsku tunnen, et kõik saab siin korda ja juba kuninga sünnipäevaks. Taevas naeratab Taile.