Interneti teel tuleb vastata umbes kümnele küsimusele. Seejärel saab igaüks numbri, mille abil võib mõne aja - täpne info veel puudub, kuid ilmselt paari tunni pärast vaadata USA võimude poolt langetatud otsust.

"Vastusevariante on kolm: teil on õigus ilma viisata USAsse saabuda, teil ei ole seda õigust või teie puhul kulub lõpliku otsuse langetamiseks veel pisut aega, palun kontrollige vastust mõne aja pärast," ütleb Baker.

Kõigi jaoks, kellele ilma viisata Ameerikasse saabumiseks roheline tuli antakse, jääb see tuli tema sõnul põlema alates registreerimisest kaheks aastaks või kuni ajani, mil kehtib pass, mille number elektrooniliselt Ameerika võimudele anti.

Muidugi, juhul kui saabuja jääb Ühendriikidesse lubatust kauemaks või siin ebaseaduslikult töötab, võidakse ta sissepääsuluba tühistada.

Kas seda on tehtud, saab samuti interneti vahendusel kontrollida, kasutades oma viisavabadusankeedi numbrit.

"Teoreetiliselt võib ka juhtudel, kui reisija on saanud interneti vahendusel sissesõiduloa, piiriametnik teda riiki mitte lubada," märgib Baker. "Seda võidakse teha, kui saabuja kohta on laekunud uut informatsiooni, mille alusel tal ei peaks olema võimalust USAsse ilma viisata saabuda või üldse saabuda. Kuid tegemist on väga harvade eranditega."

USA siseriiklik julgeolekuministeerium soovitatab ilma viisata reisijail end registreerida 72 tundi enne USAsse saabumist. Neile, kel on vaja reisi ette võtta praktiliselt otsekohe, kavatsetakse kehtestada erireeglid, mille alusel seda saab teha. Kehtiva viisaga reisijad interneti kaudu sõiduluba taotlema ei pea.

Heaks uudiseks on selle uue reisisüsteemi töölerakendamine Bakeri sõnul tegelikult ka kõigi nende riikide jaoks, kes veel ootavad viisavabaduse saabumist. "USA Kongressi otsuses viisavabadusprogrammi laiendamise kohta on kirjas, et enne kui Ühendriikide valitsus ei alusta ilma viisata saabujate eelregistreerimist, viisavabadusprogrammi laiendada ei tohi," meenutab ta. "Nüüd, kui see uus internetipõhine programm on töökorda saamas, on veel üks rea riikide jaoks viisavabaduse saabumise ees olnud tõke langenud."

Internetiaadress, millel end tulevikus USA sõitmise eel registreerima peab hakkama, on http://esta.cbp.dhs.gov.