Aga selleks, et Eesti ettevõtetel tekiks sotsiaalmaksu ülempiiri sisseseadmisest äriline efekt, peaks ülempiiriks 4000 euro asemel olema 3000 eurot. Vastasel juhul muutub see mõttetuks nišiseaduseks, millel reaalset mõju ei ole. Seadusandjad ei peaks lae kõrgust arvutades keskenduma mitte sotsiaalmaksu praeguse laekumise mikroskoopilisele vähenemisele, vaid sellele, mida muudatus meie riigile pikas perspektiivis võib juurde anda.

Üks meie IT-tööstuse põhilisi muresid on praegu suurte rahvusvaheliste projektide teostamise kogemusega inimeste leidmine. Väga lihtne näide — Eestis ei leia metallitootmise automatiseerimise spetsialiste, sest siin lihtsalt puuduvad sellised tehased. Kui palju on Eestis juhte, kellel on kogemus ettevõtte käibe kasvatamisest 50 miljonilt 200 miljonini, 200miljonilise käibega ettevõtte juhtimisest või globaalsel turul tegutsemisest? Neid võib kokku lugeda kahe käe sõrmedel.

Põhjamaades on selliseid inimesi aga sadu, kui mitte tuhandeid. Meie naabrite turg ja majandus on lihtsalt suurem ja küpsem ning kogemustega inimesi ongi rohkem. Soome praegune turusituatsioon (Nokiast tuhandete inimeste vabanemine, Tieto vallandamised jne) pakub meile huvitava võimaluse.

Soomes on 10aastase või pikema rahvusvahelise töökogemusega tippspetsialisti või keskastme juhi keskmine netopalk IT-sektoris umbes 2500 eurot. 3000eurost netopalka loetakse juba kõrgeks töötasuks. Just seda tüüpi töötajaid on Eestist praegu väga raske leida. 2500eurone netopalk Helsingis on elukvaliteedi poolest võrreldav 1500 euroga Tallinnas, kui arvestada reaalseid elamiskulusid. 4000eurose netopalgaga saab Helsinkis juba värvata juhi, kes suudab vastutada 10miljonilise mahuga äri eest.

Julgen väita, et võrreldava vastutuse ja kogemusega tippspetsialistid ja juhid elavad Eestis paremini kui Soomes. Vastupidi levinud müüdile Soome meeletult kõrgetest palkadest võib Soomest või mujalt Põhjamaadest rahvusvahelise kogemusega juhi või tippspetsialisti Eestisse toomine olla lihtsam kui sellise inimese Eestist leidmine.

Meil on põud just tippude hulgas ning sotsiaalmaksu ülempiiri kehtestamine 3000euroselt palgalt aitaks Eesti ettevõtetel siia tuua kogemust, mida Eestist ei leiagi. Ettevõtte juht vaatab töötaja kogukulu alati koos kõikide maksudega ja sotsiaalmaksu vähendamise arvelt saab netopalga konkurentsivõimeliseks tõsta. Juba loodud töökohad ei kao kuhugi. Koju tuleks tuua lisaks eestlastele ka muudest rahvustest talendid ja hoolitseda selle eest, et neil oleks motivatsioon oma loodav lisaväärtus ja maksutulu Eestisse jätta.

Kui eeldada, et me suudaksime Põhjamaadest tänu maksumuudatusele siia meelitada 500 rahvusvahelise kogemusega tippspetsialisti ja juhti, kelle keskmine brutopalk oleks 4000 eurot kuus, tekiks Eestisse tänu sellele juurde 11 miljonit eurot maksutulu aastas. Lisaks tuuakse Eestis aastas tarbimisse veel 19 miljonit eurot. Arvestades veel toodetavat lisandväärtust, kasvaks Eesti SKT 500 tippspetsialisti ja juhi siia kolimisega 50–60 miljoni euro võrra.

Kui võtta eesmärgiks aga 5000 tippspetsialisti, räägiksime juba meie SKT viieprotsendilisest kasvust ja seda just teadusmahuka toomise alal. Lisaks kahaneks oluliselt Eestis paiknevate ettevõtete motivatsioon oma tegevust talendipuuduse tõttu siit mujale viia. Et Tallinn muutuks maailmalinnaks ja ärikeskuseks, peab siin elama ka rahvusvaheline haritud ja edukas seltskond.

Priit Alamäe on AS Webmedia Groupi juhatuse esimees.