Umbes samamoodi imbusid USAs ühiskondlikku ja poliitilisse ellu, mõttekodadesse ja ajakirjandusse need 10+1 vene spiooni, kes äsja kohtu alla anti. Nad elasid pikki aastaid Ühendriikides igapäevast äärelinnaelu, ostsid maju, teesklesid soliidseid inimesi, et imbuda ühiskonda. Nad suhtlesid tipp-pankurite, poliitikute ja seltskonnategelastega. Ning saatsid Moskvasse teateid. Nad olid nii “Jonesideks” muutunud, et nende äsjane paljastamine oli üllatav isegi nende majanaabritele.

Alles möödunud nädalal kohtusid omavahel USA ja Venemaa presidendid. Aga ei läinud nädalatki, kui USA võttis kinni pundi vene spioone. See oli nagu tugev jalahoop pärast uinutavat tippkohtumist, et Venemaa ei unustaks ära, kes maailmas boss on.

Samal ajal sahistatakse üha kõvemini, et Venemaal on vaja hädasti ka Euroopa Liiduga suhteid soojendada. Sest venelased on tülis Ukraina ja Valgevene, Gruusia, Eesti, Läti ja Leeduga ning kõigiga korraga tülitseda pole ka kasulik. Tuleb välja valida üks ning talle pai teha, et siis omakorda Euroopa Liidult pai saada. Räägitakse, et Venemaal valmistatakse ette Eesti Nõukogude Liidu poolt okupeerimise tunnistamist. Selliste juttude väljalobisemise eest olevat Vene saatkond ka juba ühele pronksiöö aktivistile saatkonnas uksekeelu andnud.

Mis tagajärjed sellel oleks? Venemaa näitaks head tahet mineviku pattude heastamisel, Euroopa Liit heldiks ja muutuks vastutulelikuks nii Venemaa soovide osas Maailma Kaubandusorganisatsiooniga ühinemisel kui viisarežiimi suhtes.

Kui analooge otsida, siis järgneks sellele varsti Vene jalahoop Eesti tagumiku pihta, et me endast liiga palju arvama ei hakkaks. Sest riikidel, nagu teada, ei ole sõpru, vaid ainult huvid. Küll Venemaa juba põhjuse leiab, kas või näiteks viis väikest eesti spiooni. Või on see samm juba ette ära tehtud, süüdistades Eerik-Niiles Krossi kaubalaeva kaaperdamises Balti merel?

Muide, üle maailma on võetud Agathe Christie raamatu pealkirjaks sama laulu «Kümme väikest neegrit» viimane rida ehk sõnad «Ja ei jäänud teda ka». Keeles valitseb küll juba poliitiline korrektsus, kuid poliitikas valitseb jõud. Ja endine KGB ohvitser Oleg Kalugin nimetas kümne vene spiooni kohtu alla andmist “poolenisti meelelahutuslikuks sündmuseks“.