See on Prantsuse hiidkorporatsioon Veolia, mille tütarettevõtted tegelevad Eestis juba nii soojatootmise (Dalkia) kui ka prügiveoga (Veolia). Selle nädala ­uudis oli see, et ASi Tallinna Vesi suuromanik United ­Utilities müüb oma 26,5 protsendilise osaluse briti ettevõttele Veolia Water UK PLC, mis kuulubki omakorda prantslaste hiidkorporatsioonile Veolia Environnement S.A.

Veolia ja Tallinna Vee selline ühinemine annab neile ülimalt kõva positsiooni eestlaste taskutes tuhlamiseks.

See kõik ei saa olla tallinlaste kõrvadele magus muusika. Linlaste kogemused monopolidega on ebameeldivad. Kui kolkakülla jõudis teade peatselt saabuvast Peterburi revidendist, tekkis seal suur sebimine, sest asjad olid külas lohakil. Kuid osa haistis ka head võimalust kannuseid teenida ja ennast kasulikuks teha.

Kuna peamiselt tallinlaste tasku peal elaval Veolial on väga raske oma äri ajada ilma Tallinna linnavalitsuse soosinguta, siis võib nentida, et Kruuda ja Sõõrumaa on uue monopoli poolt üle trumbatud! Selge on ka see, et Tallinna Vee osanike hulka astumisega tekkis uus telgitagune jõud ka Eesti poliitikas.

Erakonnad võivad rõõmustada, sest Veolia kujul on sündinud uus sõber ja tõenäoline sponsor. Härrased vannutatud mehed, masuaeg saab otsa, raha hakkab liikuma!

Tõenäoliselt ei jätnud suur prantsuse börsifirma tegemata analüüsi eesti seadusandluse ja parlamendiparteide hetkeseisust. Ekspressi huvitaks see analüüs väga! On seal vastus küsimusele, kas Eesti parteid on äritehinguteks valmis?

Maailmas ei piirdu Veolia sugugi juba nimetatud tulusate, kuigi mitteglamuursete tegevusaladega. Mida võiks Veolia veel Eestis alla neelata? Veolia transport (tuntud maailmas nime all Connex) võiks silma heita linnadevahelisele bussiliiklusele ja ära võtta Lasnamäe kiirtrammiliini. Näiteks Jeruusalemmas arendab Veolia just trammiliini.

USAs ostis Veolia kõvasti meediat kokku – kas sihikul võiks olla näiteks Delfi? Kuidas klapivad kokku Veolia ja korruptsioon? Vastuse annab Google’i otsingumootor.

Jah, härrased, olge valvel – linna saabus uus monopol! Õnneks on ka häid uudiseid: neljapäeval võtab Riigikogu vastu Ken-Marti Vaheri ja Urmas Reinsalu algatatud monopolide ohjeldamise seaduse. Seadus annab konkurentsiametile kontrolli Eesti suuremate vee-ettevõtete ja kõigi soojatootjate üle, veemonopolidele kehtestatakse ranged tulukuse piirmäärad. Tulemuseks võiks olla vee hinna langemine Tallinnas pikemas perspektiivis 20–25 protsenti ja soojuse hinna langus Tallinnas lähema kolme aasta jooksul 15 protsenti.