Aga ei. Tuleb välja, et see haige riik pole 15 aasta jooksul sugugi surnud ega kadunud. See elab edasi meis endis. Sügavalt juurdunud mõtteviisis, mille muutmine on tunduvalt raskem, kui mendi politseiks ümber nimetamine või ühe pronkspuusliku ümberpaigutamine. Mille muuga seletada kahe punkari pooleks aastaks pokri pistmist? Tapmiskahtlustus põhineb sellel, et üks poistest jäänud kaadrisse, kui ta surmavalt haavatud Dmitri kohale kummardus ja ümberolijatelt küsis, kas sellele mehele on kiirabi juba kutsutud.

 

Punkarid kaadris - järelikult killerid. Selle loo leebemaid analooge, ammumöödunud aegadest, teavad kõik siinsed punkarid kümnete või sadade kaupa rääkida. Selle vahega, et tolles eelmises riigis olla imeliku väljanägemise eest küll näppe sahtli vahele topitud ja sada muud imet ära tehtud... eks ikka selleks, et kahtlased kodanikud kõik oma pahateod ilusti üles tunnistaks, aga sellist pretsedenti, et keegi pooleks aastaks lihtsalt puuri oleks pistetud ei tule ette.

 

Punkarid jäid ka siis pidevalt ette nii vene fartsudele, eesti kantpeadele, mentidele kui KGBle. Kuidas ka ei üritaks oma ajurakke väänata ei suuda mina meenutada ühtegi agressiivsete punkarite lugu, ükskõik millisest riigist. Lugu, et mõni end lolliks joonud punkar oleks kööginuga peos mööda tänavaid venelasi taga ajamas või inimestele „molli kütmas" käinud nagu Tulnuka filmis. No ei ole olemas! Aga punkaritapja ment tuleb paratamatult meelde, kelle meie eelmine lugupeetud president pidulikult puurist välja lasi. Ja lakutud soengutega „diskopersed", kes peale pungikontserdi lõppu kiibitsemas käisid, kas saab mõnele pungile  pasunasse anda.

 

Minu kadunud vanaema arvas küll täiesti siiralt, et punkarid on süüdi kõigis maailma sigadustes ja talle polnud vastupidist mitte ühegi nipiga võimalik selgeks teha. Sellised isendid solvasid ainuüksi oma välimusega tema eneseväärikust. Seetõttu keeldus ta kategooriliselt sisusse süüvimast.

 

Korrakaitseorganid seevastu polnud oma tegevuses kindlasti pooltki nii siirad, kui vanaema. Neil oli hoopis teistsugune programm, mida tuli täita. Silmapaistva välimusega rahumeelne isend kinni võtta oli lihtne ja efektne. „Näe, võitlesin täna eeskujulikult kuritegevusega, korjasin linnapealt kahtlast elementi," nii sai usin mendike oma linnukese või preemiapunktikese kirja. Plaan oli täidetud. Päris pätid seevastu tšillivad mugavalt ringi ja muigavad oma ühtlaselt hallide kestade seest, teiste hallide kestade vahelt.  Nii oli see siis ja on ka nüüd. Pronkspuusliku teisaldamine ei muuda asja.

 

Meil vohab täiesti ametlikult äraspidine lasteaialoogika ehk siis mendiloogika: hari peas-killer; punane auto-lits; liiga värvilised riided-terrorist; ühtlaselt hall-usaldusväärne maksumaksja.